— Vi frykter at vi kan få flere slike saker med folk som er flinke på data og bruker det til å lure nettbankene og deres kunder, sier spesialmedarbeider Kjetil Torgersen på Økonomiavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Skoleelevene fra Bergen opprettet konti i andre personers navn, spanet på postkassene deres og plukket med seg rekommanderte sendinger, forfalsket bankkort og klarte å skaffe seg solide kreditter i nettbanken.

Varer for 50.000 kroner var på vei til de to 18 år gamle guttene da politiet slo til.

Telebutikk

Fremgangsmåten høres ut som om den er hentet fra en dårlig påskekrim, men dette foregikk i Bergen rett før påske.

Den ene 18-åringen jobbet deltid i en forretning som selger teleutstyr. Når kundene betalte med kredittkort, så 18-åringen sitt snitt til å kopiere kundenes navn, personnummer og kontonummer.

Sammen med sin jevngamle kamerat brukte 18-åringen personopplysningene til å gjennomføre svindelen.

— Guttene brukte skattelistene til å finne ut hvilke av kundene som hadde høyest inntekt og trolig mest penger på konto. Så opprettet de kontoer i SkandiaBanken ved å bruke navnene til fire forskjellige personer, sier Torgersen.

Guttene søkte om kreditt på hver konto. På en av kontoene alene fikk de innvilget 90.000 kroner i kreditt, fordi de brukte navnet til en person med høy inntekt. For å være anonyme, opprettet guttene kontiene fra en nettkafé.

På pc-en på gutterommet forfalsket guttene bankkort med navnet til personen de svindlet, og bilde av seg selv.

— De falske bankkortene var for tynne til å være ekte, men guttene puttet kortene inn i en plastlomme i lommeboken. Mange post- og bankansatte tar ikke kortet ut av lommeboken når kunden viser det frem, og dermed passerte det som ekte, sier Torgersen.

Fikk kodene

Dermed fikk guttene ut kodene, og satte i gang med å bestille dyre varer fra kontoene i SkandiaBanken.

Svindelen ble oppdaget da en mann fikk melding om at bankkortet hans fra SkandiaBanken var klart til henting. Mannen hadde ikke konto i SkandiaBanken, og fattet mistanke. Banken så at det var opprettet en konto i mannens navn, og bestilt varer for 50.000 kroner fra en dataleverandør på Østlandet. Politiet ble varslet.

— Leverandøren gikk med på å sende en eske full av gamle aviser til Bergen. Guttene brukte nettsidene til Posten til å følge pakken elektronisk, slik at de visste nøyaktig når den kom til postkontoret.

Det de ikke visste, var at politiet fulgte med på samme måte.

— Guttenes plan var å hente pakken den dagen den kom til postkontoret, siden de visste at hentelappen ikke ville komme frem til adressaten før dagen etter. Vi plasserte spanere på postkontoret på Landås, og pågrep den ene 18-åringen da han kom for å hente pakken, sier Torgersen. Den andre gutten ble pågrepet hjemme kort tid etter. Politiet visste ikke hvem svindlerne var før pakken ble hentet.

Liste over ofre

Hjemme hos guttene fant politiet lister over nye svindelofre.

— Listene var delt inn i tre grupper, en som skulle svindles, en som var på vent og en som var forkastet. I den siste kategorien fant vi folk som hadde for lav inntekt eller postkasser som var vanskelig tilgjengelige, sier Torgersen.

18-åringene tilsto alt i avhør. Etterforskningen viste at de i tillegg til kontiene hadde handlet varer for til sammen 15.000 kroner fra andre personers kredittkort ved å bruke kortopplysninger som den ene 18-åringen fikk tilgang til gjennom selgerjobben. Gutten har fått sparken fra denne jobben.

— Både politiet og bankene jobber hardt for å forhindre slik svindel. Selv om det er godt planlagt, vil svindlerne bli tatt til slutt, sier Torgersen.