I går tilsto den 30 år gamle FN-veteranen både utpressingen og det brutale ranet av millionærfruen i november i fjor. Han har tidligere hevdet at en kollega fra Forsvaret sto bak ranet.

Dette innrømmer han nå var løgn.

— Det er viktig for ham at ofrene nå får fred. Han ønsker ikke at de skal frykte en person som ikke finnes, sier mannens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Lokket i felle

30-åringen har tilstått at han har sendt flere trusselbrev til det rike ekteparet på Tertnes. Politiet trodde hele tiden de sto overfor en meget profesjonell utpresser, og hadde i over et år ikke anelse om hvem gjerningsmannen var.

I sommer bestemte politiet seg for å legge en felle for utpresseren. Det viste seg å være vellykket. 30-åringen slukte agnet rått.

Millionærene mottok i august en e-post fra utpresseren. I denne ga han nøyaktige instrukser om hvordan de skulle overlevere pengene han krevde.

Mannen krevde i overkant av 600.000 kroner i kontanter. Han skrev at han hadde lagt ut plastbokser under steiner ved tre trafostasjoner i Åsane. Pengene skulle fordeles likt i disse på et bestemt tidspunkt og en bestemt dato.

Da politiet fikk denne meldingen fra millionærekteparet, øynet de en gyllen mulighet til å knipe gjerningsmannen.

I flere dager holdt væpnet politi vakt ved de angitte stedene.

Klarte å stikke

Natt til lørdag 30. august troppet eks-soldaten opp ved den ene trafostasjonen. Politibetjentene forsøkte å pågripe ham, men mislykkes. Etter et basketak løp 30-åringen fra stedet.

Løpet var likevel kjørt. Senere på natten stormet væpnede politimenn boligen hans i Bergen. 30-åringen ble pågrepet, og huset ransaket. Politiet beslagla blant annet datamaskinen hans.

Etterforskerne har ennå ikke funnet selve ransvåpenet, men etter det Bergens Tidende erfarer skal 30-åringen ha forklart at det var en pistol han hadde kjøpt legalt. Våpenet var nemlig plombert, og derfor umulig å avfyre.

— Jeg ønsker ikke å opplyse hva min klient har forklart i detalj, men jeg kan si at ranet på langt nær var så godt planlagt som pressen har skrevet tidligere, sier Jørgen Riple.

Angrer dypt

Advokaten sier at 30-åringen er svært lei seg for det som har skjedd.

— Han angrer dypt, og har svært dårlig samvittighet overfor ofrene. Han forstår ikke at han kunne gjøre noe slikt, sier Riple.

Det eldre ekteparet på Tertnes har levd i frykt helt siden de mottok det første trusselbrevet i fjor sommer. De har i perioder bodd på hemmelig sted. Politiet mente ikke det var trygt for dem å oppholde seg i hjemmet.

— De har hatt det svært tøft, og naturligvis er det en lettelse for dem at det nå foreligger en tilståelse, sier ekteparets bistandsadvokat, Fredrik Verling.

— Han sier han legger kortene på bordet av hensyn til dine klienter.

— Jeg synes den omtanken kommer lovlig sent, sier Verling.

Politiadvokat Steinar Andersen sier til Bergens Tidende at politiet nå vil konsentrere seg om å sjekke om 30-åringen har fortalt hele sannheten.

— Det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål. Vi må sjekke om det er hull i siktedes forklaring, sier Andersen.