Han sier at Vestbredden og hele det området vi kaller Israel tilhørte Transjordan før delingsplanen i 1947. Sannheten er at hele det landområdet som i dag er Jordan, Vestbredden og Israel var satt av til et jødisk nasjonalhjem i 1917 (Balfourerklæringen). Dette var under britisk administrasjon. I 1920 ble størstedelen av landet, alt øst for Jordanelven skilt ut og gitt til emir Abdulla. Dette landet fikk navnet Transjordan, i dag Jordan.

Det lille som var igjen, altså det som var vest for Jordan, var det som ble kalt Palestina. Dette ble også vedtatt delt av FN i 1947, en jødisk og en arabisk del. Araberne ville ikke godta denne planen, og Israel ble derfor angrepet av alle sine arabiske nabostater dagen etter at den jødiske nasjonen ble proklamert 14. mai 1948. Israel har siden dette, altså i over 50 år, vært truet av araberne, som ikke kan godta en ikkemuslimsk stat i sitt område. Møllerhaug sier at jødene ikke har krav på Jerusalem fordi det står i Bibelen.

I Bibelens gamle testamente, som er jødenes bibel, står Jerusalem nevnt 616 ganger. Jerusalem ble jødenes hovedstad for over 3000 år siden, og de har aldri hatt noen annen hovedstad. Jerusalem har derimot aldri vært hovedstad for noen arabisk stat. I de årene Jerusalem har vært under israelsk administrasjon, har den likevel vært åpen for både kristne og muslimer. Da Jerusalem i årene mellom 1948 og 1967 var under arabisk kontroll, var den stengt for jøder som ville besøke sitt helligste sted, Tempelplassen og Vestmuren.

Når Møllerhaug snakker om terroren som Israel utøver, har jeg vondt for å forstå hva han snakker om. Når det kommer en mann opp i en buss for å sprenge seg selv, og dermed tar med seg uskyldige sivile mennesker i døden, må dette kalles en terrorhandling som ikke kan forsvares på noen måte. At man bekjemper disse, og forsvarer seg selv, er derimot ikke terrorisme.

Hvis vi anerkjenner jødenes rett til å leve, må vi også anerkjenne at de har et eget land, og at de har rett til å forsvare seg. Under forrige verdenskrig hadde de ikke et eget land. Hadde de hatt det, ville de også hatt et sted å flykte til, og mange av de 6 millioner som ble drept av nazistene kunne vært reddet.

LARS OVE STAVA