• Se her ligger vaskemaskiner, restene av en parabolantenne og en knust tv, sier Bernt André Jakobsen og Pål Bastiansen. De er journalister på jakt etter miljøsyndere.

De to 15-åringene går i klasse 10E ved Gimle skole og holder på med skoleavis. Her skal de sette søkelys på forholdene på den gamle NSB-tomten på Kronstad, der den nye Høgskolen i Bergen skal komme.

— Området ligger tilgjengelig for små barn, og her flyter med boss, sier de to som mener at også BT bør skrive om saken slik at noe kan bli gjort.

De to miljøjournalistene viser oss rundt - bilbatterier her, en gammel sykkel der. Brannapparater, spraybokser, og en stor åpen container med noe som minner om spillolje.

— Her bør det ryddes, slår Bernt André fast. Og de to miljøjournalistene har tenkt å gjøre sitt for å få det til. De har fotografert alt bosset til artikkelen de skal lage. De har ringt vaktmesteren, SFT, Bergen kommunes miljøavdeling og Fylkesmannen.

— I kveld skal vi sende bilder vi har tatt til miljøavdelingen i Bergen, sier guttene.

— Jobber dere med dette utenom skoletiden også?

— Ja, hjemme. Der har vi telefon med høyttaler, slik at en kan ringe og spørre, mens den andre noterer, forteller de to.

— Og så har vi snakket med naboer som synes dette er ille. Noen av dem har ryddet litt selv, sier Pål.

De to miljødetektivene, som begge bor i nabolaget på Minde, mener det er slik at folk reiser inn på tomten for å kvitte seg med dritten sin, siden det er så mye boss der fra før.

De slår begge fast at slik kan det ikke være helt til den nye høyskolen blir bygget.

— I det minste må området gjerdes forsvarlig inn, mener guttene som har fått forståelse av at det er Statsbygg som har ansvaret.

— Hva heter avisen dere lager?

— GTA, det står for Gimle Tidendes Avis. Vi har deadline fredag klokken 11.30, sier Pål og Bernt André.

Og da må miljøsvin og -syndere bare passe seg. Inntektene fra avissalg skal dessuten gå til klassetur.

MILJØDETEKTIVER: Bernt Andre Jakobsen /t.v.) og Pål Bastiansen mener det er på tide at noen får ryddet opp i alt bosset på tomten der den nye høyskolen skal komme på Kronstad.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG