— Pengene fra Statkraft kommer veldig godt med til restaureringen. Og så føler jeg jo at håpet om en plass på Unescos verdensarvliste også blir styrket gjennom denne pengegaven. Men du må snakke med Unescos folk om hvor sannsynlig det er at kraftverket i Odda kommune havner på den eksklusive listen, der Bryggen i Bergen har hatt plass i over 20 år, sier direktør Randi Bårtvedt ved Norsk Vasskraft- og industrimuseum til Bergens Tidende.

- Store muligheter

— Spør du om min personlige mening så er svaret dette: Tyssedal kraftverk har en stor mulighet til å komme på Unescos World Heritage List. Jeg er rett og slett imponert over det jeg har sett her inne i pinsen, sier dr. Tamás Fejérdy til Bergens Tidende. Som arkitekt representerer han Ungarn i Unesco, og har et sterkt ord med i laget når industrielle kulturminner skal tas opp i den eksklusive «klubben».

Opp til Norge

— Det er selvsagt et åpent spørsmål om anlegget i Tyssedal er unikt i verdenssammenheng. Men jeg har en følelse av det. Spesielt samspillet mellom kraftstasjonen og fosselandet i Oddadalen er unikt. Jeg må også understreke at det er høyst spesielt å se Jugend-stil i industrisammenheng. Arbeidet museet har gjort er også fantastisk. Jeg er virkelig imponert, sier Fejérdy til BT.

— Mye er imidlertid opp til Norge selv. Først må jo staten foreslå Tyssedal for oss i Unesco. Og jeg vet jo ikke om andre norske kulturminner foretrekkes fremfor denne kraftstasjonen. Like fullt vil jeg si at det i så fall må handle om svært spesielle kulturminner, sier arkitekten fra Budapest.

— Anlegget i Tyssedal viser kulturidentitet i et industrisamfunn. Det er viktig i verdenssammenheng, sier han.

GIR HÅP: Dr. Tamás Fejérdy fra Ungarn, som jobber i Unesco, var imponert da han besøkte Tyssedal kraftverk i helgen. - Min personlige mening er at Tyssedal fort kan havne på verdensarvlisten, sier han til Bergens Tidende.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG