ANNEMARTA GISKE

I går skrev Bergens Tidende om Øystein Grinde som i en leid buss skulle kjøre to fotballag til Gothia cup i Göteborg. Kvelden før avreise oppdaget han at bremsene var defekte. Utleier Thorsen Auto nektet å betale regningen for reparasjonen. Nå viser det seg at Thorsen Auto ikke har lov til å drive denne type bussutleie.

Kun ruteselskaper

— Dette utleieforholdet var fullstendig ulovlig, sier Åge Sellevåg, spesialkonsulent på samferdselskontoret i Hordaland.

Paragraf ti i samferdselsloven sier at utleie av motorvogn for persontransport som er registrert for mer enn femten personer uten fører, bare er tillatt for den som har løyve for persontransport i rute, og på det vilkår at også leietaker har et slikt løyve.

Ifølge ordlyden er det kun ruteselskap som kan leie ut til hverandre. Unntaket er at innehavere av turvognløyve kan få anledning til å leie buss av et ruteselskap.

Snakker usant om løyve

Øystein Grinde har bussertifikat, men har ikke kjørt i rute siden 1981. Selv var han ikke klar over denne paragrafen i loven.

— Jeg oppsøkte Thorsen Auto for å høre om jeg fikk leie en buss, og det var ingen problemer, sier Grinde.

— Dette utleieforholdet var fullstendig ulovlig. Leietaker har ikke gjort noe galt, for det er ikke hans plikt å kjenne til reglene for utleie. Det er Thorsens fulle ansvar, sier Sellevåg.

Bjørn Thorsen selv mener han har loven på sin side.

— Jeg har lov til å leie ut bussen uten sjåfør. Det sjekket jeg opp før jeg leide ut bussen. Som utleier må jeg ha transportløyve, og det har jeg.

— Det er bare tull, sier Sellevåg.

— Det er ikke noe som heter transportløyve i denne sammenhengen. Thorsen snakker om turvognløyve, og det har han ikke. Han har ikke lov til å leie ut buss for mer enn femten personer med eller uten sjåfør, sier han, og legger til:

— Thorsen mangler kvalifikasjonene til å få turvognløyvet.

BRØT LOVEN: Ifølge samferdselsloven er det kun ruteselskaper som har lov til å drive utleie av buss for flere en femten personer. Det betyr at Thorsen Auto ikke hadde lov å leie ut denne bussen. FOTO: ØYSTEIN GRINDE