Det hele oppsummeres i utsagn fra klinikkoverjordmor Gunn Gabrielsen som sier at kvinner må slappe av, ikke stresse og ikke planlegge for mye. Det er nok mange kvinner som har hørt det fra familie, partner, venner og jordmor(?), når de ikke blir gravide med en gang.

Ved ufrivillig barnløshet ligger en tredjedel av årsaken hos menn en tredjedel hos kvinner og en tredjedel har ukjent årsak (BT 5.10.03). Er det denne tredjedelen av ukjent årsak som egentlig også er kvinnens «feil»? Ut fra tallene over de kjente årsakene ser det jo ut som det er like mye mannens «feil» at par ikke får barn. Hva med å si til mannen at de må «slappe av, ikke stresse og jobbe slik, så kommer nok barnet»? Det er faktisk to som må til for å få barn.

Bildet om at kvinners karriere er et stort hinder for å få barn er utbredt, menn derimot blir ikke konfrontert med denne problemstillingen på samme måte. Karrieremor = dårlig mor og karrierefar = flink mann, r det overraskende mange som mener, fortsatt. Kanskje det er det «ufeminine» ved å ønske en karriere Gabrielsen tenker på når hun mener at mye av det feminine er gått tapt under kvinnefrigjøringen?

Jeg ser utsagnet fra Gunn Gabrielsen bare som tegn på heller manglende likestilling; kvinner blir fortsatt utpekt som syndebukker.

INGRID SUNDVOR,BERGEN