– Han sto og gjemte seg i et mørkt rom. Dette er første gang jeg har opplevd en gjerningsmann som venter til langt utpå formiddagen for at politiet skal komme, sier en himmelfallen lensmann, Per Nordstrand.

Voldsom slåsskamp

Det virket som et enkelt politioppdrag. Døren i byggevareforretningen på Austevoll var brutt opp, og noen hadde tydeligvis rotet rundt inne i butikken. Innehaveren ringte politiet.

– Vi trodde det var en vanlig åstedsgransking, så vi sendte bare en politibetjent alene, sier lensmannen.

Men det som skjedde, var langt fra vanlig. Da politibetjenten kom frem og begynte å gå gjennom forretningen, ble han plutselig angrepet.

– Det ble et voldsomt basketak, forteller lensmann Nordstrand.

Ikke like hyggelig

Etter en stund klarte betjenten å få lagt kjeltringen i jern. Det viste seg å være en kjenning av politiet. Etter den voldsomme pågripelsen, måtte begge kjøres til lege.

– Det er glimrende for oss at vi klarer å pågripe en gjerningsmann på åstedet, men ikke like hyggelig å havne i slåsskamp, sier Nordstrand.

– Vi får oss en del overraskelser, men at tyven venter på at politiet skal komme – til langt ut på formiddagen? Dette er en ganske merkelig sak, slår lensmannen fast.

Avhøres tirsdag

Gjerningsmannen har ennå ikke forklart seg i detalj til politiet. Han ble løslatt etter legesjekken, og først tirsdag får politiet vite hvorfor mannen i 30-årene ble værende i butikken. Da skal han til avhør.

Deretter venter trolig en kraftig straff. Ikke bare for innbruddet, men også for å ha slått en uniformert polititjenestemann i tjeneste. Politiet fant også en beskjeden mengde hasj i gjerningsmannens bil.