ÅSMUND EGELAND asmund.egeland@bt.no

Søndag ettermiddag var Toralfs tilstand fortsatt kritisk. Men det står ikke dårligere til med verdens mest kjente torsk nå enn det har gjort de siste dagene.

Torsken Toralf er blitt fristet med godbiter som skjell, blekksprut, sild, lodde og reker. Men han nekter fortsatt å spise. Spennende og livskraftig — Fisken svømmer fortsatt rundt i bassenget sitt, sier direktør ved Atlanterhavsparken, Jan Einarsen, til BTs nettavis søndag ettermiddag.

Einarsen sier at den radmagre fisken egentlig for lengst skulle vært død.

— Vi har vurdert om vi skulle ta livet av den. Under andre omstendigheter ville vi nok gjort det. Men denne torsken er ingen vanlig fisk. Det er en forferdelig spennende, livskraftig fisk. Hvis den klarer seg kan vi få morsom informasjon fra den, sier Jan Einarsen.

Fra Hardanger Torsken Toralf - som ålesunderne merkelig nok insisterer på å kalle «Balder» - gikk hele 40 ganger i rusen til Harald Hauso i Hardanger. Natt til torsdag ble den fraktet i et kar på en lastebil til Ålesund. Ved ankomsten viste det seg at den hadde fått luft i svømmeblæren, men museumsbestyrer Jan Einarsen foretok en vellykket operasjon ved å stikke et hull i blæren med en nål.

Einarsen mener at Toralf egentlig er en smarting.

Trivdes i rusen - Han har nok vært en flott fisk som har vært ute for et eller annet som gjorde ham handikappet. Så gikk han tilfeldigvis i en ruse. Der fant han ut at det var godt å være og nok mat, sier Einarsen.

Atlanterhavsparken gjør nå alt for at Toralf skal overleve. Bassenget fisken oppholder seg i er to meter i diameter, med 70 cm vannhøyde. Strømforholdene i bassenget skal være ideelle.

— Vannbevegelsene er tilpasset fisken, sier Einarsen.

God reklame Atlanterhavsparken i Ålesund har fått mye oppmerksomhet i flere medier etter at det ble bestemt at Toralf skulle komme til dem. Einarsen legger ikke skjul på at reklamen er god.

— Effekten av alt dette har ikke vært dårlig, nei, sier han.

Atlanterhavsparken er plassert ut mot åpne havet på Tueneset, ca tre kilometer vest for Ålesund. Akvariet, som åpnet i juni 1998, skal vise det yrende livet i Atlanterhavet og Vestlandsfjordene. Akvariet består av nærme-re 4000 kvadratmeter publikums- og utstillingsareal og 6000 kvadratmeter uteareal med turstier og muligheter for fiske, dykking og bading.

— Det er ingen sensasjon hvis fisken dør. Det ville derimot være en sensasjon om fisken begynte å spise, sier Einarsen.

Er torsken verdt det? Hva synes du om at det brukes store ressurser på å redde en torsk? Edel gjerning, dyreplageri eller rent to(r)skeskap? Si din mening! Les også: Blind torsk på flyttefotStrid om torskens navn

SKRANTEN FISK: Hobbyfiskeren Harald Hauso fra Ullensvang i Hardanger fikk torsken Toralf i samme ruse 40 ganger. Torsdag ble torsken transportert til Atlanterhavsparken i Ålesund i et forsøk på å gi kjendisen en verdig tilværelse som pensjonist. (FOTO: HARDANGER FOLKEBLAD)