JAN STEDJE jan.stedje@bergens-tidende.no

Det var folk nede i bygda Fortun som oppdaget lys i fjellsiden ved Turtagrø som varslet om brannen litt før midnatt. Da brannsmannskapene kom frem var hotellet på det nærmeste nedbrent.

Turtagrø Hotell som ligger like ved riksveg 55 over Sognefjellet har vært base for fjellklatrere i Jotunheimen helt siden det ble bygget for 113 år siden.

Sist sommer ble det åpnet et bibliotek for fjellsport på hotellet, blant annet med dokumentasjon for den første store norske klatreekspedisjonen utenlands, til Tirich Mir i 1950. Deltakere på denne ekspedisjonen deltok på 50-årsmarkeringen på det gamle Turtagrø Hotell i sommer.

Da brannen brøt ut var det ingen personer til stede på Turtagrø Hotell, som var stengt for vinteren. Trebygningen har vært modernisert i flere omganger de siste par ti-årene.

Nåværende eier Ole Berge Drægni er bosatt i Bergen.

En vedlikeholdarbeider fra Luster avsluttet malerarbeid på hotellet i 17–tiden tirsdag, vel seks timer før brannen brøt ut. Ifølge Drægni har han bekreftet at byggeviften ble avslått, og at det ikke ble gjort opp eld i ovner/peis på hotellet tirsdag.

Når det gjelder mulighetene for å bygge et nytt hotell på Turtagrø sier Drægni:

–Det er min ambisjon. Men nå må jeg avvente rapport fra politi og forsikringsselskap før jeg tar noen beslutninger om Turtagrø.

Drægni sier for øvrig at hotellet, som holder åpent i perioden mai til utgangen av september, hadde god booking for vårsesongen 2001 og at de siste tre årene har gitt brukbar drift på Turtagrø.

BOKSAMLING GIKK TAPT: Et bibliotek for fjellsport ble ødelagt da Turtagrø Hotel brant ned natt til onsdag. FOTO: HELGE SUNDE