NTB ogBJARNE KVAM bjarne.kvam@bt.no

De fire turgåerne var nedkjølte og forfrosne da de ble funnet, men de skal ikke være fysisk skadet.

Litt før klokken 0230 var Røde Kors-mannskaper fremme hos skituristene — men det gikk ennå halvannen time før et helikopter i 04-tiden reddet turistene ut fra fjellet.

Ambulansehelikopter måtte flere ganger returnere på grunn av dårlig vær, melder nettstedet Sofie.no.

— De fire turgåerne er i alder fra 15 til midt i 40-årene, de er i slekt, og kommer fra Gaular kommune, opplyser lensmannsbetjent Arild Lindsø ved Sogndal politistasjon til Bergens Tidendes nettutgave.

De fire var på en real høyfjellstur, i området Johannesberget, beliggende hele 1400 meter over havet. Johannesberget er en del av Gaularfjell, mellom Gaular og Balestrand kommuner.

Da det i første omgang viste seg at det ikke gikk å nå de fire med helikopter, valgte Røde Kors å ta seg inn med snøscootere. Tre snøscootere med åtte mann og en hund la i veg frå brøytestasjonen på Gaularfjell og fulgte turløypen, melder Sofie.no. Men forholdene var vanskelig med dårlig sikt og ulendt terreng. Etter å ha parkert kjøretøyene tok hjelpepatruljene fatt på siste etappen til fots. De hadde regnet med å bruke en time på det siste stykket til Johannesberget - men turen ble mer strabasiøs enn regnet med. Først fem timer etter at de la ut frå brøytestasjonen på Gaularfjell, var de i mål, melder Sofie.no.

I alt deltok 11 personer fra Røde Kors Hjelpekorps i aksjonen.

— På grunn av været måtte mannskapene fra Røde Kors gå på ski de siste to milene fram til stedet de hadde gravd seg ned, på om lag 1450 meters høyde, heter det i pressemelding fra Røde Kors.