• Jeg har aldri tatt i en pensel, og mener fortsatt bestemt at det var tusj jeg signerte maleriene med. Men jeg er blitt truet.

Det sier den bedrageritiltalte Rune Jansen til Bergens Tidende etter at diskusjonen om også tilståelsen hans kan være falsk er blitt et hett tema i Bergen byrett.

Onsdag gjentok kunstekspert Leif Einar Plahter at Jansen må ha brukt oljemaling da han signerte falskt på en rekke malerier. Det medførte at Jansen møtte opp i retten med en sprittusj han hadde kjøpt onsdag, og som han hevdet var identisk til de han hadde brukt til å signere navnene til kjente, norske malere. Partene ble til slutt enige om at han skulle skrive med tusjen på et av de falske maleriene. Jansen skrev da inn bokstavene e i c under en falsk signatur av Bernt Tunold.

— Jeg står på mitt, sa kunstekspert Plahter etterpå.

Krever undersøkelser

— Jeg vil kreve at politiet får undersøkt dette nærmere. Kjemikere må jo kunne avklare om det er brukt tusj eller oljemaling. Hvis det ikke er brukt tusj er det noe som ikke stemmer med min klients tilståelse, sier forsvarer Jostein Alvheim til Bergens Tidende.

— Vi skal vurdere en slik undersøkelse, sier aktor Helge Vigerust.

Kan andre stå bak?

— Kan forklaringen være at du prøver å skjule at andre kan ha vært med på svindelen, Jansen?

— Jeg kan innrømme at da saken ble rullet opp i Bergens Tidende i 1999 førte det til at jeg ble truet av bestemte personer. Jeg tok trulsene alvorlig og fikk hemmelig telefon. Men jeg kan ikke huske at andre har hatt hendene sine i de falske signaturene. Jeg mener jeg utførte alle med tusj.

— Utelukker du at andre kan ha hjulpet deg? Eller at du egentlig solgte falsk kunst på vegne av andre?

— Jeg må vel si at jeg ikke kan være 100 prosent sikker. Men jeg skjønner ikke dette. Det var en kaotisk tid da jeg signerte de falske maleriene. Men jeg har aldri tatt i en pensel, sier Jansen.

— Tilstår du alt for å dekke andre?

— Ikke som jeg kan huske, sier Rune Jansen til BT.

Ødela verdifullt maleri

Sakkyndig kunstekspert Leif Einar Plahter fortalte i Bergen byrett onsdag at svindelsaken også har avdekket at Rune Jansen har ødelagt et kostbart Jacob Gløersen-maleri i sin iver etter å tjene penger på kjente navn.

— På et maleri er navnet til Jacob Gløersen (1852-1912) skrapet bort og så er navnet til Knud Bergslien malt over. Dermed er bildet ødelagt. Faktum er at Gløersen var en stor maler, og at dette er et hærverk som jeg har vanskelig for å akseptere. Bergslien er kanskje verdt fire ganger mer, og med hans underskrift ble bildet solgt for 250.000 kroner. Det hadde likevel hatt en stor verdi med Gløersens navn på. Nå er det kanskje verdiløst, sa Plahter.