Vrangforestillinger og psykose gjorde at den tiltalte 27-åringen trodde samboeren var ute etter å ta ham.

— Jeg var livredd. Jeg trodde hun var en demon i en "Matrix"-film. Det eneste jeg husker er at jeg løftet kniven og hugget til, forklarte tiltalte i Bergen byrett, da hovedforhandlingen startet i går.

Over 20 knivstikk

De hadde vært samboere i fire år da den alvorlige hendelsen skjedde i en leilighet i Ture Nermans vei i Fyllingsdalen, fredag 14. april i fjor.

Den 20-årige jenten ble påført over 20 knivstikk i ansiktet og magen. Hun ble funnet livløs i stuen av foreldrene.

Naboer skal ha hørt bråk og skriking like før knivstikkingen fant sted.

Tiltalte ble observert i det han forsvant ut av leiligheten. Han satte seg i bilen og kjørte av sted. Etter en halvtime ble han pågrepet blodig og fæl like ved Sælen skole. Tiltalte satte seg kraftig til motverge, slo og sparket, og måtte legges i jern av syv polititjenestemenn.

Tiltalte har siden 16. april i fjor vært innlagt ved Sandviken sykehus. En judisiell observasjon slår fast at han var sinnssyk i gjerningsøyeblikket, men at hans sinnstilstand i dag er langt bedre.

Skjebnenatten

Da tiltalte forklarte seg i retten, vendte han stadig tilbake til en fuktig kveld på byen 6. november 1999.

— Jeg kom bort fra en kamerat og havnet i et selskap jeg ikke følte meg trygg på. Dagen etter begynte jeg å engste meg, fantasere, trodde jeg hadde tystet, jeg ble redd og følte jeg var i fare. Etter hvert ble jeg overbevist om at folk var ute etter meg, sa tiltalte i retten.

I månedene som fulgte hadde tiltalte et høyt hasjforbruk, samtidig som hans paranoide vrangforestillinger stadig ble verre.

— Jeg trodde malingen i leiligheten inneholdt små glassfiberpartikler som kunne overvåke meg, forklarte tiltalte.

Faren til den tiltalte 27-åringen skjønte at noe var galt i dagene før knivdrapet skjedde. Tiltalte ble sjekket av lege, men møtte ikke opp da han hadde time hos psykiater.

Tiltalte husket ikke mye fra selve drapskvelden.

— Jeg kjente på hjertet hennes for å sjekke om hun var et menneske. Men det var ikke overbevisende nok. Jeg trodde hun var en agent, en brikke i et stort spill, der alle var ute for å ta meg, sa han.

Ber om frifinnelse

Under innledningsforedraget tegnet aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, et bilde av tiltalte som en aggressiv person, som flere ganger hadde vært voldelig mot sin samboer. Aktor kommer trolig til å prosedere på at det er fare for gjentakelse og at tiltalte bør ilegges ti års sikring.

Tiltaltes forsvarer, Oscar Ihlebæk, kommer til å be om full frifinnelse for sin klient.

— Min klient var sinnssyk i gjerningsøyeblikket og kan derfor ikke straffes. Det foreligger ingen gjentakelsesfare, noe som betyr at vilkåret for sikring ikke er oppfylt, sier Ihlebæk til BT.