Det får Bergens Tidende bekreftet fra flere som var om bord i fergen i går.

– I ettertid burde skipperen ha opplyst om at det var en øvelse og takket passasjerene for deltakelsen. Det skjedde ikke, sier Stord-lensmann Reidar Færestrand som var blant de evakuerte passasjerene på MF «Kvam».

Ble aldri orientert «Kvam» går i sambandet Leirvik-Ranavik-Sunde, og passasjerene ble over høyttaleren bedt om å gå i land i Ranavik fordi det var mottatt en bombetrussel.

Ifølge mannskap og passasjerer gikk evakueringen rolig og greitt. Etter et kvarters tid kunne passasjerene gå om bord igjen. Men de fikk ingen felles orientering om at de hadde vært med på en øvelse.

Et redningshelikopter og en armada av store og små fartøyer svermet rundt HSD-fergen i Lysefjorden i flere timer i går formiddag.

I Lysefjorden HSD, i samarbeid med rundt 20 offentlige etater og redningsinstitusjoner, gjennomførte i går formiddag den storstilte øvelsen.

Utgangspunkt var at noen hadde ringt inn en bombetrussel til HSD. Like etter «eksploderte en bombe» som utløste brann om bord i MF Bømlo som befant seg i Lysefjorden etter avgang fra Krokeide. Om bord i fergen befant det seg rundt 100 personer som markører – folk fra HSD og elever fra fiskerfagskolen i Austevoll.

Mange aktører I løpet av en time dukket det opp en lang rekke aktører: Et Sea King redningshelikopter fra Luftforsvaret, Marinen stilte med 4 MTB-er, KNM Valkyrien og KNM Horten, og flere mann-over-bord-båter, Bergen Sjøredningskorps med sin lille, hurtiggående båt, Bergen Brannvesens «Sjøsprøyt» og froskemannsbåten «Frosken». Os Brannvesen stilte på samme måte som kollegene fra Bergen med froskemenn og røykdykkere.

Mange «skadde» I alt 20 «skadde» personer ble løftet opp i redningshelikopteret. I to omganger fløy helikopteret til Gaias anlegg på Stend, som fungerte som Haukeland sykehus for anledningen.

Mange av «passasjerene» fra fergen ble tatt med MTB til fergekaien på Krokeide og fraktet videre derfra. Politi— og lensmannsetaten sammen med Fana Røde Kors Hjelpekorps deltok også i øvelsen. Parallelt med øvelsen i Lysefjorden, ble hele HSDs apparat drillet på å takle de oppgaver den må løse ved en slik katastrofe.

I STORE GUMMIFLÅTER ble et stort antall passasjerer evakuert fra fergen og fraktet bort i livbåter før nødrakett ble sendt til værs under den storstilte øvelsen på Lysefjorden i går.
ARNE NILSEN