• Spennende - og vi skjønner jo litt mer av hva det krever av deg å stelle en baby og hvilke behov spedbarnet har.

De kloke ord kommer ikke fra tre nybakte mødre i Austrheim. De tre jentene vi møter på solblanke formiddagen er elever på Austrheim vidaregåande skule (AVS). Regina Sætre, Christin Borge og Hanne Birkeland har fått ansvar for tre datastyrte babyer. AVS er første skolen i Hordaland som gir elevene dette enestående undervisningsopplegget.

De uhyggelig naturtro nurkene ligger forskriftsmessig innpakket i tepper. Småtrollene gir klar melding til sine mødre når de vil ha pupp eller har gjort på seg. De både gråter og raper så budskapet ikke er til å misforstå.

Forstår mamma

— Nå forstår vi litt bedre hvordan mamma har hatt det med oss, ler Regina, Christin og Hanne og bærer knøttene inn igjen etter lufteturen i den friske høstluften.

En RealCare Baby veier tre kilo og er 50 cm lang. Kroppene til Fredrik, Markus og Ida er anatomisk korrekte. Klassestyrer Mona Bergsvik har med seg en gjeng meget motiverte elever. I praksis har klassestyreren betydelig innflytelse over hva babyene vil gjøre i løpet av et døgn. Bergsvik kan programmere inn 15 ulike handlingsmønstre, men nøyer seg med fire. Det betyr i praksis svært forskjellige og tilsvarende lærerike oppgaver.

Ikke kolikk

Elevene som har fått prøv ut dette nye og kostbare læremiddelet går på barne- og ungdomsarbeiderlinjen. Ungdommene får ansvaret for småkrypene i tre døgn hver, klokken rundt - akkurat slik småbarnsforeldre har det.

Men klassestyreren var så grei at hun droppet datababyens kolikkprogram.

DATABABY: Elevene på Autrheim videregående skole har hendene fulle.
Arne Nilsen