Etter det BT kjenner til startet saken da det kom inn et anonymt brev til HSD om alkoholbruk på fartøyet. Tipset gikk ut på at kapteinen og en matros noen ganger tok seg noen bokser øl om bord i båten om kvelden etter arbeidstid. I samtaler med HSD-ledelsen skal de to ha innrømmet forholdene og akseptert å slutte i rederiet.

Innrømmer at de drakk

Kapteinen og styrmannen som ble tatt med promille på MF «Os» fredag føler saken er tatt ut av proporsjoner. De benekter ikke å ha drukket alkohol, men sier det ikke var noen fest om bord.

— De skjønner at situasjonen vekker oppsikt, og har forstått alvoret. Likevel mener de saken er tatt litt ut av proporsjoner, sier advokat Thor Harald Eike.

Han forsvarer kapteinen og styrmannen fra skandalefartøyet. Eike er også advokat for styrmannen som ble tatt med promille på MF «Os» i fjor høst.

— Jeg har hatt en samtale med de to. De er preget av situasjonen. De skal få den nødvendige roen for å takle mediestormen. Over helgen skal vi gå gjennom saken, og få gjort opp status, sier Eike.

Innrømmer å ha drukket

Han sier de to innrømmer å ha drukket alkohol.

— Det er et faktum at de blåste rødt, og de benekter ikke å ha drukket. Men spørsmålet er når de drakk, og hva slags promille de hadde om morgenen.

Eike reagerer på at hans klienter fikk sparken allerede i går.

— HSD burde ha avventet blodprøven, og heller suspendert mannskapet i mellomtiden. Jeg kjenner igjen dette fra forrige sak, HSD føler behov for å reagere umiddelbart. Det er åpenbart dels på grunn av mediekjøret, dels for å vise handlekraft.

Eike reagerer på at de promille-tatte er blitt behandlet som om de har gjort nøyaktig det samme.

— Det er behov for å nyansere i forhold til enkeltpersoner. De to har hver sine forklaringer, de satt ikke sammen og drakk seg fulle. Og det var ingen fest om bord.

Vil gå gjennom saken

Han sier han vil gå gjennom handlingsforløpet med sine klienter over helgen. De vil ifølge Eike se nøye på to tidspunkter:

n 22.15, åtte timer før mannskapet gikk på vakt. Mannskapet har ikke lov til å drikke alkohol senere enn åtte timer før vaktens begynnelse.

n 06.15, vaktens begynnelse. Hvis mannskapet ikke drakk i løpet av de åtte timene før vakten startet, har de likevel gjort noe ulovlig hvis de hadde høyere promille enn 0,5 på dette tidspunktet.

Ifølge forsvareren vil de se både på den strafferettslige siden av saken og oppsigelsen.

— Hvis vi mener det er grunn til å se nærmere på avskjedigelsen, vil vi gå videre med saken, sier Eike.

Den tredje som blåste rødt på promilleprøven, en 46 år gammel matros, skal ikke ha engasjert advokat.

Informasjonsdirektør Arild Sondre Sekse i HSD avviser at de burde ventet til blodprøvene var klare med å gi de tre promille-tatte sparken.

— Vår handling viser at vi ikke er enige i det. Når vi har nulltoleranse på for alkoholbruk, var det et tillitsbrudd. Som arbeidsgiver er det viktig å vise tydelighet.

- IKKE FEST: Kapteinen og styrmannen som ble tatt med promille på MF «Os» fredag føler saken er tatt ut av proporsjoner. De benekter ikke å ha drukket alkohol, men sier det ikke var noen fest om bord. FOTO: JAN M. LILLEBØ