Mannen har vært pasient ved Sandviken sykehus, men hadde permisjon i går. Han oppsøkte Utlendingsdirektoratet på Bryggen for å avklare sin status i Norge.

— Det stemmer at mannen har fått avslag på søknaden om asyl. Men om det er et endelig vedtak, det vet jeg ikke. Vi skulle se på det i dag, forteller Atle Berge, regiondirektør i UDI.

Truet politi og ansatte

Møtet på Utlendingsdirektoratet utviklet seg til en storstilt politiaksjon med bruk av evakuering og våpen for å sikre området.

— Nesten med en gang han kom inn på kontoret trakk han kniv. Saksbehandleren trakk seg forsiktig ut, og vi forsøkte å roe ned situasjonen til politiet kom, men han var umulig å kommunisere med, forteller Berge.

Både politi, brannvesen, ambulansepersonell og spesialstyrker var satt inn i aksjonen mot irakeren. De var bevæpnet med maskinpistoler, skjold, køller og hunder.

Personalet fra Utlendingsdirektoratet ble raskt evakuert til en annen del av bygningen. Også mange gjester fra Raddisson Sas Hotell Bryggen ble evakuert. Politiet fryktet mannen ville kaste seg ut fra et vindu og dermed rase gjennom glasstaket og ned i Café Royal der nærmere førti hotellgjester inntok sin frokost.

Fremmet ingen krav

Ifølge politiet barrikaderte mannen seg på et kontor, som han i fortvilelsen har rasert store deler av. Han holdt en kniv mot magen, og truet med å stikke seg selv eller hoppe ut av vinduet.

30-åringen knuste flere vinduer og kastet ut møbler, og andre gjenstander. Nedenfor sto brannvesen og politi, klar til å ta imot mannen hvis han skulle hoppe.

— Det ble ikke fremsatt noen krav. Vi hadde inne både forhandler og tolk, men oppnådde ikke noen form for dialog med mannen.

Først etter nærmere fem timer ble mannen pågrepet.

Utmattelsesstrategi

— Vi har kjørt en utmattelsesstrategi over flere timer som har virket. Da vi brøt oss gjennom døren og tok oss inn til mannen, var han utmattet og sliten. Pågripelsen foregikk uten dramatikk, forteller operativ uteleder, Dagfinn Stokken.

Mannen ble båret ut av flere politifolk.

— Han var utagerende, med psykiske problemer. Derfor valgte vi å ha full kontroll og legge ham i jern, sier Stokke.

Hva som videre vil skje med mannen er uvisst.

— Han har en asyladvokat, men vi må vurdere om han trenger en forsvarer innen strafferett nå, sier vakthavende ved Bergen politikammer, Osvald Nordvik.

LAGT I JERN: Etter fem timer ble mannen pågrepet og lagt i jern. - Han var psykisk ustabil og vi valgte å ha full kontroll, sier operativ uteleder Dagfinn Stokken.

EVAKUERT: Lenge fryktet politiet at mannen ville hoppe ut fra fjerde etasje. Hotellgjester og personale ble evakuert av frykt for at han også ville skade andre.

HÆRVERK: I fortvilelsen har 30-åringen rasert et kontor, knust flere ruter og kastet møbler og andre gjenstander ut fra Udi sine lokaler på Bryggen.