— Det er ille nå. Noen er verre enn andre. Vi trykker på alarmknappen med en gang de går inn i butikken. Det blir bråk uansett. Vi føler oss helt maktesløse, sier kassesjef Lajla Skeie Eek ved matbutikken Aka.

Hun og kollegene blir jevnlig truet med juling. Rusete menn og kvinner går inn i butikken og forsyner seg med øl. Hvis de ansatte forsøker å stoppe dem hagler truslene.

Trakk kniv

— Assisterende butikksjef løp etter en butikktyv.

Han grep tak i sekken hans. Da trakk tyven en kniv, forteller Skeie til Bergens Tidende.

Forholdene på Åsane Senter er blitt så ille at enkelte av de ansatte gruer seg til å gå hjem.

— Det gjelder spesielt de yngste som jobber her.

De liker ikke å gå bort på bussholdeplassen. Der står de samme folkene som har truet dem tidligere på dagen. Folk blir trakassert når de går hjem fra arbeid, sier Skeie.

Ansatte på senteret får høre at de skal tas. De får klar beskjed om at banden både vet hvem de er og hvor de bor.

— Som oftest er det bare prat, men likevel ubehagelig. Spesielt når det kommer fra folk som er ruset på narkotika. De blir så aggressive. Det er ikke godt å vite hva de finner på.

Politiet patruljerer

Klagebunken fra senteret er nå blitt så stor at Arna- og Åsane politistasjon så seg nødt til å reagere. I går patruljerte to uniformerte tjenestemenn byens lengste handlegate. To politispanere var også på utkikk etter bråkmakere.

— Vi er nødt til å markere oss. De stjeler, stjeler, stjeler og stjeler. Alt de kommer over.

Hele tiden, sier førstebetjent Hogne Nygård.

Han mener at det er en hard kjerne på drøyt ti personer som står bak det meste av bråket på senteret.

— De sprer frykt og gjør livet utrivelig. Mange tør ikke å anmelde disse folkene. De blir truet og er redde, sier Nygård.

Sprøyter og dop

I går kveld satt en person i avhør på politistasjonen. Han ble pågrepet på senteret med mindre mengder amfetamin og anabole steroider.

— En kjenning av oss, sier politiavdelingssjef Terje Herland.

Under gårsdagens sentervandring stakk han også innom solstudioet. Her hadde to personer låst seg inne med sprøyter og brukerutstyr.

— Senteret tiltrekker seg folk fra byen. Det kjøpes og selges narkotika her. Vakter kommer jevnlig i håndgemeng med butikktyver.

I går kunne Herland fortelle ansatte ved senteret at to av verstingene var blitt fengslet.

— Det var nesten tilløp til applaus da jeg fortalte at den ene risikerer å bli sittende inne i ett år.

Vil overvåke

— Vi merker det når enkelte individer slipper ut fra fengselet, sier senterleder Vidar Aasebøe. Han tror ikke kundene merker så mye til problemene. Det går først og fremst utover de ansatte. Senterlederen har gitt alle klar beskjed om at alle former for trusler og tyveri skal anmeldes. Han er svært glad for at politiet tar problemene på alvor.

— Vi er svært plaget med naskeri. Slik tror jeg det er på mange av byens kjøpesentre, sier Aasebøe.

— Vi vurderer nå å kjøpe overvåkingsutstyr til hele senteret. Da kan vi følge med disse personene hele tiden, sier Aasebøe.

TRUET: Kassesjef Lajla Skeie Eek og kollegene ved Aka på Åsane Senter blir jevnlig truet med bank. Enkelte gruer seg til å gå hjem fra arbeid på kveldstid.
FOTO: TOR HØVIK