Det finnes ingen skilting eller annen varsling om faren ved at broene kan svinge med opptil en halv meter, skriver Teknisk Ukeblad. De to nye broene i sambandet mellom Bømlo, Fitjar og Stord kostet 1,8 milliarder kroner, inkludert en tunnel på 7,8 kilometer. Sambandet ble åpnet i april i år.

Bilister har reagerte på at hengebroene Bømlobrua og Stordabrua kan svinge kraftig under tilsynelatende stabile forhold. Broene, som er henholdsvis 992 meter og 1.077 meter lange, svinger og vrir seg mest når det blåser jevn, svak bris. Siden været ofte er fint når det blåser slik vind, blir bilistene desto mer overrumplet.

— Dette er ikke farlig. Innen midten av desember vil vi iverksette tiltak for å eliminere problemet, sier overingeniør Gunnar Gundersen i Statens vegvesen til bladet.

Gyngefenomenet kalles virvelindusert svingning, og kan oppstå på hengebroer når det er glatte luftstrømninger med lite turbulens. Samme problem har tidligere oppstått på andre bruer i Norge. Ved å montere en type spoilere, på broa forsvinner problemet.

NTB