(Debatt under saken) Toralf rett i bosset?

Den døde kjendistorsken Toralf får ingen høytidelig begravelse, og han skal heller ikke stoppes ut.

JON TUFTO jon.tufto@bt.no

Det fastslår direktør Jan Einarsen ved Atlanterhavsparken overfor BTs nettutgave mandag formiddag.

— Vi vil heller holde liv i historien ved å stille ut noen bilder av torsken, sier han.

Einarsen forteller at utstopping vanligvis forbeholdes mer sjeldne fisker. Selv om blinde Toralf viste uvanlige evner - ved å gå i samme ruse nærmere 40 ganger - er han tross alt bare en torsk med ganske ordinært utseende, ifølge akvariumssjefen.

— Kommer han til å bli begravet, da?

— Eh ...

— Jeg må jo spørre, det er sikkert mange som lurer på det?

— Nei, han vil ikke bli begravet. Et ganske dumt spørsmål, synes nå jeg. Vi har hatt fisker her som vi har blitt knyttet til etter mange år, men vi begraver dem ikke av den grunn. Mye av det som har vært sagt og skrevet om torsken, fremstiller den litt for menneskeliggjort. For oss er det rent faglige mest spennende, sier Einarsen.

Levningene av Toralf, som døde 18. april, ligger fortsatt i fryseren på akvariet i Ålesund. I nær fremtid skal torsken sendes til eksperter, som etter en obduksjon vil kunne fastslå kjønn, alder og muligens også dødsårsak for fisken.

— Hva vil skje med restene av Toralf, da?

— Det vet jeg ikke. Jeg regner ikke med at vi får noe tilbake hit, sier Einarsen, som utelukker muligheten for at private Toralf-elskere får stoppe ut eller begrave fisken.

Dermed havner de jordiske levningene av verdens mest berømte torsk høyst sannsynlig i bosset.

Hva ville du gjort med Toralf? Er det rett å kaste den døde kjendistorsken i bosset? Eller burde han gis en verdig begravelse? Hva synes du burde skje med Toralfs levninger? Se hva andre lesere mener, og skriv gjerne et par ord om saken! Tidligere saker om Toralf: Torsken Toralf er dødToralf er litt kvikkereEn helt sann fiskehistorieVerdens seigeste torsk Lyr skal helbrede kjendistorsk Velbegrunnet navneforslag fra stolt harding Strid om torskens navnToralf må tvinges? Blind torsk på flyttefot Blind torsk finner også rusene

BERØMT: Fisker Harald Hauso fanget torsken Toralf (alias Balder) nærmere 40 ganger før den fikk leve sine siste måneder på akvarium. Historien om Toralfs liv og død har gått verden rundt. (Arkivfoto)