JON TUFTO jon.tufto@bt.no

Hobbyfisker Harald Hauso, som fanget den utmagrede torsken i samme ruse nærmere 40 ganger, tok tapet med fatning da Bergens Tidendes nettutgave varslet ham søndag kveld.

— Jeg hadde ikke regnet med at han kom til å overleve turen til Atlanterhavsparken engang, så de har vært flinke til å holde liv i ham, sier han.

Hauso er likevel litt skuffet over at han aldri fikk sett Toralf i full vigør på Ålesunds-akvariet.

- Ikke vant til luksusliv - Det er kanskje en trøst at torsken fikk god oppvartning på sine siste dager?

— Tja, det kan kanskje ha blitt for mye mat på ham, han var jo ikke vant til slikt luksusliv, vet du. Like farlig å ete for mye som for lite, ikke sant? sier Hauso med godt humør.

Det har lenge vært sterk uenighet om hva den skrale torsken fra Hardanger egentlig heter: Toralf, Torolv eller Balder. Hauso har aldri har hatt særlig sterke meninger om den saken, men synes nok at «Balder» passer nok best post mortem.

— «Balders død», ja det blir en fin overskrift, flirer han.

Kjendis i Japan og Sør-Afrika Harald Hauso har snakket med en rekke medier verden rundt sidenfiskehistorien hans ble kjent i januar. Det er bare et par dager siden han fikk et utklipp av siste artikkel i en sør-afrikansk avis, og for kort tid siden viste et japansk fjernsynsteam sin interesse for historien. Fra før har historien om "The Blind Cod" for lengst blitt omtalt i medier som CNN, BBC, New York Times og Washington Post.

Når historien om Balders død nå blir internasjonalt kjent, vil nok telefonene fortsette å kime hjemme i Ulvik i noen uker. Og så blir det endelig fred å få for den berømte hobbyfiskeren.

Skuffet etter Balders død Men om Harald Hauso skulle sette pris på litt fred, stiller det seg nok helt annerledes for direktør Jan Einarsen ved Atlanterhavsparken i Ålesund. Torsken var attraksjonen som skulle redde akvariets hardt prøvede økonomi.

— Han spiste godt og koste seg, så det kom nok litt overraskende på oss. Likevel: Vi har lært mye av å håndtere fisken, selv om vi naturlig nok hadde håpet på et annet utfall, sier han til BTs nettutgave.

Obduseres Toralf ligger nå i en fryser, og levningene skal analyseres i nær fremtid.

— Vi er selvsagt interessert i å finne dødsårsaken, for matmangel var nok ikke eneste årsak til at den ble så skrinn. Det er også interessant å finne ut hvor gammel torsken var, sier Einarsen, som foreløpig ikke har avgjort om torsken skal stoppes ut og settes på utstilling.

Det viktigste med torsken, som skal ha blitt minst fem år gammel, er uansett historien bak, mener han. Historien om en svært populær og begavet blind fisk.

Tidligere saker om Toralf: Toralf er litt kvikkereEn helt sann fiskehistorieVerdens seigeste torsk Lyr skal helbrede kjendistorsk Velbegrunnet navneforslag fra stolt harding Strid om torskens navnToralf må tvinges? Blind torsk på flyttefot Blind torsk finner også rusene

REDNINGSMANNEN: Hobbyfisker Harald Hauso sparte Toralfs liv nærmere 40 ganger før torsken fikk leve sine siste to måneder på akvarium. (Arkivfoto)