Jaedicke disputerte for doktorgraden ved Universitetet i Bergen tidligere denne måneden: Stedet var Svalbard. Temaet var snøfonner, både ute i terrenget og rundt bygninger.

Sperret av snø

Det finnes kanskje bare 15-20 andre personer i verden som har forsket på noe liknende. Men det finnes godt over fire millioner nordmenn som inderlig vel vet at snø kombinert med sterk vind kan skape store problemer for veier og trafikk, hus og hytter.

En diger snøfonn foran døren er fryktelig irriterende når skiturister skal på helgetur. Like irriterende kan det være å måtte gjøre vendereis fordi veien er gjensnødd. Men tyske Christian Jaedickes doktorgradsavhandling kan gi hjelp, både til vei— og hyttebyggere.

Hvor skal døren vende?

— Christian Jaedicke kan fortelle hvor du skal ha døren i hytten slik at du slipper å spa deg inn hver vinter, sier professor Yngvar Gjessing ved Universitetet i Bergen til Bergens Tidende. Gjessing har vært veileder mens Jaedicke har gjort feltundersøkelser på Svalbard.

I et område på hele 16 kvadratkilometer målte Jaedicke snødybden på 25.000 forskjellige steder. Målingene ble gjentatt flere ganger, under forskjellige værforhold. Etterpå kunne han si noe om hvordan terrenget påvirket vinden, og dermed fordelingen av snø.

Liten utedo - stor betydning

— Snødybden har store konsekvenser for menneskene, både på Svalbard, Kvamskogen, Hardangervidda og andre steder der det snør og blåser mye samtidig. Ingen av oss liker store snødybder der vi ferdes. Men det er mulig å unngå det, sier Christian Jaedicke.

Han mener at hytteutbyggere, for eksempel på Kvamskogen, bør være oppmerksomme på snødrift.

— Hvis noen setter opp en ny hytte kan det skape store problemer for andre hytter i nærheten. En liten utedo satt opp på en nytt sted kan plutselig føre til at hytteinngangen blir full av snø, selv om hytteeieren ikke har hatt slike problemer tidligere, sier Jaedicke.

Han kan også si noe om hvordan hytten bør være bygget for å unngå snø på ukurante steder.

— De enkle hyttene er best. Jo større utbygg, vinkler og terrasser, jo større er risikoen for at snøen legger seg i store mengder, sier Christian Jaedicke.