Den 26 år gamle dansken ble i går fengslet for fire uker i Bergen forhørsrett — de to første ukene med brev- og besøkskontroll.

— Min klient har tilstått at han var med og skaffet til veie skilter til de to bilene som var involvert i kollisjonen utenfor Halmstad natt til 12. august, sier mannens forsvarer, Jørgen Riple.

Selve jobben med å hente ut skiltene skal en mann fra Vestfold ha stått for. Han er siktet for urettmessig å ha kvittert ut skilter hos biltilsynet i Sandefjord og Larvik, både til den stjålne ulykkes-Mercedesen og til BMWen som den nå fengslede 26-åringen kjørte.

Sprengstoff-spor til Voss

I alt skal syv personer være siktet i saken. En av dem er en mann fra Voss. Politiet mener at både fenghettene, den hjemmelagede bomben og sprengstoffet som ble funnet på ulykkesstedet kan stamme fra ham. Mannen blir også knyttet til bilbanden på annet vis: En tredje stjålet luksusbil - en BMW som forsvant fra Askøy sammen med ulykkes-Mercedesen - ble funnet i en garasje på Voss som mannen disponerer.

Nekter for bomben

Den fengslede dansken nekter for å ha noe som helst med sprengstoffet å gjøre.

— Forklaringene fra redningsmannskapene som var på ulykkesstedet understøtter i stor grad min klients forklaringer. Det er bekreftet at bomben og fenghettene ble funnet på bakken, og at 26-åringen spurte redningsmannskapene hva dette kunne være, sier Riple.

Politiet fant også minst seks stjålne kredittkort i Mercedesen, sammen med 10.000 kroner i kontanter. Det ene kortet var forsøkt brukt underveis fra Bergen til Sverige.

FIRE UKER: Politiadvokat Einar Råen (i døren) fikk rettens medhold i at den siktede 26-åringen kan holdes fengslet i fire uker. Forsvarer Jørgen Riple (ved bordet) reagerer kraftig på at 26-åringen ikke får sitte fengslet i Bergen, der han har både samboer og et lite barn.
FOTO: KRISTIAN JACOBSEN