Men var showene like? Nei, på ingen måte! Det er enorm forskjell på Elivik, Tønne og Lyrån i «Men tankene mine får du alltid» og Asbjørnsen og Joh. Derfor virker terningkastene så tilfeldige og meningsløse.

La meg begrunne min påstand. Undertegnede var på begge premierene. Jeg har ingenting med noen av showene å gjøre, og jeg fikk den samme opplevelsen av salens respons som anmelderne. Jeg likte showet til Asbjørnsen og Joh., i likhet med anmelderne. Jeg likte showet Elvik/Lyrån/Tønne, i likhet med anmelderne. Alt så langt, såre vel.

Poenget er bare at «Men tankene mine får du alltid» holder en helt annen kval i tet ! Et ord anmelderne må begynne å tygge på hvis de skal fortsette å kaste terning. Der Asbjørnsen og Joh. er sjarmerende, er Elvik/Lyrån/Tønne fullblods sexy, profesjonelle — ja, faktisk i Norges-toppen. Der Asbjørnsen og Joh. snekrer en søt låt selv, klinker trioen til med tekster fra Lars Saabye Christensen som holder internasjonal kvalitet. Der duoen er langsomme og søte, der er trioen kjappe, tette og avvæpnende. Der regien hos duoen kan virke litt slapp, der klinker trioen til med numre som du får bakoversveis av. Der tekstfremføringen hos Asbjørnsen og Joh. kan virke litt uferdig, der smeller trioen til med fremragende tekstbehandling. Der kostymeskiftene hos duoen kan virke litt ubevisste, der revolusjonerer trioen det elementet ved å kle av seg på scenen(!) (til tekster av Arne Berggren) - og umerkelig forvandler seg!

Man er nødt til å belønne slik kvalitetsforskjell ulikt. Hvis ikke anmelderne gjør det, hva slags kriterier følger man da? Særlig denne gangen hvor kvaliteten hos trioen også dro med seg det aspektet mange anmeldere holder seg til, nemlig publikums respons. For der publikum ler av duoen, der hyler de av latter av «Men tankene mine får du alltid». Der duoen får applaus, der får trioen trampeklapp. For det er forskjell på lovende og profesjonelle i full blomst også der. For publikum gjenkjenner kvalitet.

Hvordan anmelderne kan gi disse to showene samme terningkast er for meg og mange andre totalt ubegripelig. Men det er håp. Jeg har registrert at Oslo-pressen oppdaget forskjellen på disse to showene. Forskjellen som utgjør om terningen lander på fire eller seks.

FRANK IVERSEN,IVRIG TEATERGJENGER