— Sommeren er en kritisk fase for dem som sliter i et parforhold, sier Hilde Rian, bevisstgjører ved Eifos Kreativitetssenter i Bergen. På sensommeren og utover høsten merker hun pågangen fra alle dem som gikk på en feriesmell. De som trodde at late solskinnsdager og sene rødvinskvelder skulle trylle tilbake den rette kjemien.

— I ferien tilbringer vi mer tid sammen. Vi kommer tettere på hverandre og kommunikasjonsproblemene kan bli mer synlige, forklarer Rian.

— Dessuten har vi store forventninger til sommerferien og alt det den skal inneholde. Når ikke disse forventningene alltid innfris, kan det skjære seg for mange, legger hun til.

— I år har været vært bedrøvelig i fellesferien. Spiller det noen rolle for samlivet?

— Kanskje. Vi oppholder oss mer innendørs, og da kommer vi enda tettere på hverandre, sier familieterapeuten.

Ved de offentlige familiekontorene i Hordaland og Sogn og Fjordane, er det imidlertid delte meninger om sommerferien virkelig er høysesong for samlivskrøll.

— Vi registrerer jo flere henvendelser i august og september enn på forsommeren. Men det tror jeg har en praktisk forklaring. Ektepar i trøbbel tenker gjerne at de skal bruke sommeren til hverandre og se hvordan det går. Dessuten er jo bemanningen lavere på rådgivningskontorene i fellesferien, sier Liv Sæbø, daglig leder ved familiekontoret i Førde.