Dette er leserbrevet som står i Bergens Tidende torsdag 2. oktober:

_Odfjell-saken

Jeg vil ha meg frabedt at BT omtaler min kones bil som en lusen Kia.

DAN ODFJELL_

Den kjente skipsrederen viser til reportasjen «Ledelsen nekter å svare» fra onsdagsavisen, der en BT-journalist besøkte Odfjell ASAs påkostede hovedkontor i Conrad Mohrs vei. Bakgrunnen var den forestående fengslingen av to sjefer i selskapet som følge av ulovlig prissamarbeid.

I saken skriver journalisten blant annet om bilparken utenfor bygget:

«Ved hovedinngangen står et og annet symbol på velstanden innenfor: En Lexus RX 300, en Mercedes E200, et par Audi A4. Men en lusen Kia, en Golf og en Toyota Corolla står der også.»

— Årets beste

Debattansvarlig i Bergens Tidende, Ingvild Sæterstøl, er overbevist om at Odfjells leserbrev må være humoristisk ment.

— Men uansett om han var glad eller sint da han skrev det, er det årets beste så langt, sier hun.

Odfjell ringte selv inn innlegget til desken i BT onsdag kveld. Da han fikk beskjed om at avisen bare behandler skriftlige innlegg, forklarte han at det var veldig kort. Han hadde rett.

- Korteste jeg har sett

Journalist Egil Mikkelsen var debattansvarlig i BT i fem år, til forrige måned. Han kan ikke huske å ha vært borti noe kortere leserbrev enn Odfjells, verken i BT eller andre aviser.

— Dette er det desidert korteste leserbrevet jeg noensinne har sett. Jeg synes at det er helt fantastisk. Kort og konsist, og utrolig morsomt! sier han.

I motsetning til Odfjells leserbrev, har svært mange av leserne store problemer med å fatte seg i korthet, forteller han.

— Ofte gjentar de seg selv flere ganger. Slik sett er dette det idelle leserbrev!

Kia støtter Odfjell

Administrerende direktør Tom Haarstad i Kia Bil Norge AS er glad for at skipsrederen forsvarer bilmerket hans.

— Jeg er helt enig med ham i at Kia overhodet ikke er en lusen bil, sier han.

Haarstad bekrefter at de rimelige, sørkoreanske bilene er på full fart inn også blant mer velstående lag av folket.

— Prinsesse Madeleine av Sverige skaffet seg nylig en Kia, en Kia Sorente. Merket er ganske nytt, og ikke så kjent, men det er bra biler, sier han.

På Kias hjemmeside beskrives en alt annet enn lusen bil: "KIA leverer biler bygget på kampsportens prinsipper: hurtighet, smidighet, balanse styrke, et stort indre og mer komfort!"

Journalisten beklager

Journalisten som skrev at Kia var en «lusen» bil, Trond Nygard-Sture, har stor sans for leserbrevet.

— Jeg må revurdere mitt syn på Kia, både som bil og som statussymbol, og vurderer å spørre Odfjell-familien om jeg kan få kjøpe bilen deres, eventuelt ta min 14 år gamle Corolla i bytte, sier han.

— Hvorfor kalte du bilen for «lusen»?

— Det var bare for å få frem kontrasten til de atskillig dyrere bilene som var nevnt ved siden av. Og i farten tok jeg feil og syntes bilen så litt lusen ut, sier han.

— Er det noe du vil si til Odfjell nå?

— Ja, jeg vil beklage overfor familien Odfjell, og håper at de i en uke der de selv har innrømmet enkelte mindre feil, viser overbærenhet overfor en journalists feilvurderinger, sier han.

KIA: Dan Odfjell reagerer på BTs omtale av hans kones bil, en Kia På bildet ser vi en Kia Sorento, samme modell som prinsesse Madeleine av Sverige kjører rundt i.