• Vi fester ikke her på Malta. Det er for risikabelt. Dessuten er det så mye annet å gjøre her, sier språkstudentene Lene Røttemo og Silje Engstad fra Namdal i Nord-Trøndelag.

De er språkstudenter hos STS Språkreiser, og har spart siden konfirmasjonen for å få råd til turen.

BT møter trønderjentene på stranden Golden Beach, vest på Malta. De har vært her i tre uker, og har ytterligere en uke igjen før de vender hjem til Trøndelag. Jentene hevder hardnakket å ha truffet hele to norske gutter på de tre ukene de har vært her, men de har ingen i sin egen klasse.

— Jeg vet ikke helt hvorfor det bare er jenter som reiser. Kanskje fordi vi er mer interessert i språk enn dem? undrer Silje.

Bor hos en familie

De to jentene bor i den lille byen Mosta hos en familie på fem. Ekteparet Mary Louise og John Camilleri er i tredveårene og har tre barn som er åtte, elleve og fjorten år gamle. De fem sørger for at jentene alltid har nok av mat, drikke, rene håndklær og alt hva de ellers måtte ønske. Huset holder høy standard også etter norske forhold, og jentene har i tillegg til eget rom også eget bad og balkong å boltre seg på.

— Vertsfamilien vår er kjempekoselig. John er en fantastisk kokk, skryter Lene. Det faktum at ingen av jentene har vært i nærheten av et mageonde de siste ukene er kvalitetsstempel godt nok.

Får gode skussmål

Ekteparet Camilleri har hatt seks utvekslingsstudenter på besøk i sommer. Lene og Silje er de siste i år.

— De har vært kjempegreie. Mye mer utadvendt enn de svenske som bodde her før dem. Og det er aldri noe tull med dem, sier Mary Louise mens jentene smiler og rødmer lett.

— Har det ikke vært tid til bittelitt festing?

— Vi vil ikke ta sjansen. De som drikker blir jo sendt rett hjem. Dessuten har vi ikke tid. Programmet er veldig tett, sier Lene.

— Hvem er det som passer på dere?

— Reiselederne fra STS Språkreiser er alltid med oss, og de vet alltid hvor vi er. Vertsfamilien følger også godt med. De pleier å sitte oppe og se video helt til vi er kommet trygt hjem, sier Silje.

Undervisning om dagen

På dagtid får studentene tre timers engelskundervisning. Læreren til Lene og Sillje er maltesisk.

— Hvordan er kvaliteten på undervisningen?

— Den er helt ok. Vi lærer en god del grammatikk, men det hender at vi må rette på deres uttale, ler Silje.

— Vi lærer egentlig vel så mye av å praktisere språket. Alle her nede snakker jo godt engelsk, skyter Lene inn.

Venninnene har allerede bestemt seg for å dra på ferie til Malta sammen også neste år. Men da skal de bo på hotell.

— Hva har vært det gøyeste her nede?

— I går var vi på grillfest sammen med vertsfamilien vår. Det var kjempeartig å se hvordan de var når de var sammen med venner. Men ellers har det vært å se alle strendene her, sier Lene.