Helst skal man være lokalkjent for å finne de riktig fine strøkene; Kroken, Ytre Markevei, Nøstet og Marken. I avisen stod det tidligere i vinter om kommunens rasering i området rundt Nordnesveien. En trist skjebne forseglet av lite fremsynte byråkrater.

Nå skal det bygges på nytt, og lavblokkene som kommer opp vil være holdt i en dempet, «tidsriktig» stil. Burde det ikke i stedet være på tide å tenke litt kreativt, ja, bent frem reaksjonært?

Det slo meg her en dag at den fineste ruten fra sentrum til Akvariet går via Lille Markeveien, Klosteret, Ytre Markeveien, Fredriksbergsgaten og Nordnesveien. Nå er jo ikke resten av de gamle husene i Nordnesveien særlig pene lenger.

Men med tanke på hvor viktig helhet og kontinuitet er, kunne man tenke seg noe så radikalt som at man gjenreiste de revne husene i Nordnesveien slik de var, og siden (med kommunal støtte) restaurerte fasadene i Lille Markeveien, Ytre Markeveien og Nordnesveien likeså nennsomt som det er gjort i Kroken.

Da ville man ha en flott arkitekturhistorisk promeneringsperle fra sentrum til Akvariet. Med skånsom skilting ville også våre tilreisende få glede av ruten. Særlig mange nye boliger gir dette forslaget ikke, men trivselsverdien ville vært uvurderlig.

Og ikke minst ville man for ettertiden ha vist god vilje til å rette opp fortidens synder. Hører jeg at noen er enige?

BJARTE BJØRKUM