Bergenske nazister deler ut sin hatpropaganda i form av løpesedler på kjøpesentrene våre, de sprayer hakekors og nazistiske slagord i busskurene våre. I flere år har de vandret rundt i byen med nazistiske jakkemerker eller klesplagg med logoer tilhørende utenlandske terrorgrupper. I fjor høst kjørte bergenske nazister over fjellet for å delta på Boot Boys' mislykkede Hess-marsj. Og det er ikke bare i Askim de hever en rak høyrearm og skriker «Sieg Heil!»– man kan se dem på gatehjørnene nattestid her i byen også. Uansett hvor amatørmessig denne kopiblekken er, så er det også et faktum at vi allerede har sett det første nazistiske bladet som blir laget her i Bergen.

Vi må ha det klart for oss at selv om kunnskapsnivået i disse miljøene kan være rystende lavt, bygger de sin virksomheten på en helt annen og ganske så forskrudd virkelighetsoppfatning. Ifølge nazistisk mytologi befinner den hvite rase seg i en krigssituasjon. Bak det hele står jødene, som styrer verden gjennom en lang rekke omfattende sammensvergelser. Den norske regjering, pressen, politiet og den politiske eliten er alle sammen styrt av jødene, og utgjør derfor legitime mål i krigen.

Antirasistisk Senter i Oslo har for lengst påvist at det er en sammenheng mellom mengden av rasistisk propaganda og forekomsten av rasistisk vold. Derfor blir det også et beklagelig faktum at man har all grunn til å ta problemet svært alvorlig, uansett hvor få de måtte være. Ingen har til nå funnet svaret på hvordan vi kvitter oss med denne typen ufyselige miljøer, men å prøve å tie fenomenet i hjel, tror vi at kan vise seg som en farlig vei å gå.

Pressen har et viktig ansvar ved gjennom kritisk og oppsøkende journalistikk å sette søkelys på nazistene, uten å gi dem rampelys. Likeså kan den ukritiske og skandalelystne journalist gjøre ubotelig skade og gi politiske ekstremister og voldsmenn uvurderlig reklame. Et godt eksempel på skadelig journalistikk finner vi i løssalgsavisenes dekning av nazistenes bebudede minnemarsj for Rudolf Hess sist august. Her fikk en liten gruppe voldsmenn posere som anførere for et stort og viktig internasjonalt arrangement. Gjør vi opp fasit etter marsjen, ser vi at pressens bruk av nazistiske kilder, kan føre til tragiske resultater, om ikke annet så for pressens troverdighet.

I Monitor har vi funnet vår måte å bidra til mobilisering mot alle former for rasisme, fascisme og antisemittisme. Gjennom å spre saklig og sannferdig kunnskap om de nazistiske miljøene, bidrar vi til å svekke dem. Det er på samme måten med nazistene som med trollet i eventyret: De tåler ikke dagens lys!

Sannhet og kunnskap er de beste våpnene vi har i kampen mot hat, vold og historieforfalskning.

Kine Halvorsen,Monitor — antifascistisk tidsskrift