På bunnen av bassenget ligger Lille Moses og skjelver i en forvridd positur. Hun er tydelig plaget av smertene og kjemper for å holde seg oppe.

På lørdag merket de ansatte ved Akvariet at noe var galt med Lille Moses (5). Gråselen er den største selen i Akvariet, og ble født i bassenget ute på Nordnes.

— Vi ser at hun har store smerter og at hun lider. Antibiotikakuren hjalp ikke. Nå må vi operere, sier daglig leder Kees Ekeli.

Det finnes ingen ekspertise på området. Lille Moses blir den første selen som opereres i Norge. Akvariet måtte lete lenge etter en veterinær som i det hele tatt var villig til å forsøke. Til slutt sa Ulf Erlandsen fra Tertnes dyreklinikk seg villig til å gjennomføre den krevende operasjonen.

— Vi har jobbet på spreng for å innhente informasjon om seler gjennom universitet, fagfolk og litteratur. Vi har aldri gjort dette før, og må ta det som det kommer, sier Erlandsen. Sjansene er store for at Lille Moses ikke vil overleve operasjonen.

Dårlige odds

Nattens operasjon har bare tre utganger. Enten dør hun av bedøvelsen. Eller de åpner henne og ser at sykdommen er for alvorlig, og at hun ikke kan reddes. I beste fall kan de Erlandsen med sine tre hjelpende veterinærer gjøre henne frisk igjen. Mest sannsynlig er det tarmene som er problemet. De vet ingenting med sikkerhet før de har åpnet henne.

FOTO: SCANPIX

— Vi ønsker veldig at det skal gå bra med henne. Hun er født her og vi er glad i henne. Men det går en grense for hvor lenge hun kan ha så store smerter som hun har nå. Da må vi avlive, sier en nervøs Kees Ekeli.

Sjefen i bassenget

For de ansatte på Akvariet er operasjonen en nervepirrende opplevelse. De har alle et forhold til Lille Moses.

— Hun er kjempegrei. Den største av selene med sine 120 kilo, og mest desidert mest sjefete. Ved hver mating skal hun ha den første silden, så hun holder kontrollen. Likevel har hun tatt seg veldig av den minste selen vår, Snorre. Han er bare ett år og fikk en del juling i starten, helt til Lille Moses tok ham under luffen og forsvarte ham, sier Kees.

Lille Moses er oppkalt etter sin far. Da de oppdaget at hun ikke var gutt, var navnet så innarbeidet at de beholdt det.

Nervepirrende operasjon

Det er ikke bare bare å operere en sel. For å gi henne bedøvelsen må hun separeres fra de andre og holdes i ro.

— Vi forventer at hun vil gjøre motstand og vi har ingen sjanse mot henne i vannet, sier Ekeli. I går kveld var det mange ansatte som hjalp til. Først måtte hele hovedbassenget tømmes for vann. Siden måtte Lille Moses inn i et bur slik at det var mulig for veterinærene å gi bedøvelsen. Vel inne i buret løftes den 120 kilo tunge kroppen ut av bassenget og transporteres til Tertnes for operasjon.

— Det er vondt å se henne med så store smerter. Vi får bare håpe at det går bra, sier Ekeli.

HISTORISK: Lille Moses ble operert i Akvariet i natt.
FOTO: VEGAR VALDE