— Tjenestemennene som undersøkte maskinen, forsto dessverre ikke hva de hadde i hendene, sier politispesialist Magne Eggen.

Først elleve dager senere, da Bergens Tidende omtalte saken, kikket politiet nærmere på tingesten. Da var allerede bergenske kortkunder svindlet for minst 50.000 kroner.

— Hadde vi forstått sammenheng umiddelbart, ville gjerningsmennene vært etterlyst samme natt. Bankene hadde dessuten rukket å sperre flere kort. Vi må nok innrømme at saken kunne hatt et mindre omfang.

Sint kortkunde

Bergens Tidende avslørte den 3. desember at kortsvindlere hadde manipulert to minibanker i Bergen den 20. og 21. november. Skurkene hadde plassert en såkalt skimmer over kortslusene på terminalene på Torgallmenningen og Engen.

Nå viser det seg at skimmeren har ligget hos politiet siden 22. november. Kortbanden forsøkte nemlig å lure flere kortkunder denne dagen, men svindelen gikk ikke som planlagt.

— De festet skimmeren klokken 1930. Da den første kunden prøvde å ta ut penger, ble kortet sittende fast. Sannsynligvis har skimmeren stått litt skjevt, sier Eggen.

Den 23 år gamle kunden ble fly forbannet da bankkortet ikke kom ut igjen. Han hadde nemlig planlagt en lang lørdagskveld på by'n.

— Man kan si at han ble lettere irritert, og reagerte med å rive og slite i minibanken. Da løsnet skimmeren.

23-åringen plukket opp den lille plastdingsen, og leverte denne i politivakten samme kveld.

Første sak i Bergen

Den 3. desember ble kortsvindelen omtalt i Bergens Tidende. Politispesialist Eggen undret seg over at økoavsnittet ikke hadde hørt et kvidder om saken.

— Vi drøftet temaet på jobb. Etter hvert gikk det opp for oss at skimmeren allerede var på politihuset.

På samme tidspunkt var oslopolitiet i full gang med å etterforske svindelen. De var sikre på at skimmeren befant seg på andre siden av Bottenviken. Finsk politi hadde nemlig pågrepet to kortsvindlere fra Romania, og man antok at deres skimmer hadde vært brukt i Bergen.

— Vi vet nå med sikkerhet at personene som sitter fengslet i Finland, ikke har vært i Bergen.

— Hvordan kan du forklare at man ikke reagerte da skimmeren ble levert inn?

— Naturligvis burde politiet sett sammenhengen, men vi har aldri hatt en liknende sak i Bergen. Dette var helt nytt for oss.

I går demonstrerte politiet skimmeren for Bergens Tidende. Og rett skal være rett: Det er forståelig at man lar seg lure. Den grå plastdingsen ser ut som en original del av minibanken.

Brukte kamera

Politiet frykter nå at svindelen kan ha vært langt mer vellykket enn først antatt.

— Foreløpig har vi mottatt åtte anmeldelser, men jeg er overbevist om at flere er svindlet.

De åtte ofrene har alle tatt ut penger på Torgallmenningen den 21. november mellom klokken 1900 og 2000.

— Lister fra banken viser at totalt 50 personer brukte denne minibanken i det tidsrommet. Vi har ennå ikke oversikt over hvor mange som er svindlet ved minibanken på Engen.

Politiet vet at svindlerne plasserte et videokamera over tastaturet. Skimmeren lagret informasjonen i kortenes magnetstriper, og kameraet filmet kodene som ble tastet. Dermed kunne skurkene produsere fullt brukbare kopier av kortene.

— Kameraet er ikke funnet, men vi vet at det har vært i bruk. Gjerningsmennene har etterlatt to tapebiter som sannsynligvis ble brukt som festemiddel.

To menn av utenlandsk opprinnelse er nå etterlyst gjennom Interpol. Politiet har sikret seg gode bilder av dem fra overvåkingskameraet på Torgallmenningen.

— Vi undersøker naturligvis om det kan være en sammenheng med tilsvarende saker i Oslo og Finland.

De to gjerningsmennene befinner seg sannsynligvis ikke lenger i Norge. Dette vet politiet fordi flere bergenske kontoer er blitt tappet fra utlandet.

— Det første registrerte uttaket skjedde i Oslo den 24. november. Senere har de forflyttet seg til Kristinehamn og Uddevalla i Sverige. Et kort er tappet for hele 21.000 kroner på veien, sier Eggen.

LURTE POLITIET: Spesialmedarbeider Magne Eggen (til v.) og kriminaltekniker Frank Solli tester skimmeren som ble brukt til å svindle bergenske kortkunder. Også kollegene deres i politiet lot seg lure av den lille datamaskinen.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
UTSPEKULERT: Skimmeren plasseres over kortslusen. Når man stikker inn et bankkort, blir informasjon i magnetstripen lagret.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
ETTERLYST: Svindlerne er fortsatt på frifot. Denne mannen er etterlyst gjennom Interpol.<p/> FOTO: NORDEA