JON TUFTOÅSMUND EGELAND jon.tufto@bt.no

— Veldig greit for meg, hvis de vil kalle ham det, sier Odd Heimnes på telefonen til BTs nettutgave.

Han lover å besøke sin navnebror på Herdla museum når den blir stilt ut i nær fremtid.

Navnekåring på nettet BTs nettutgave mottok tirsdag og onsdag 438 stemmer fra leserne i en uhøytidelig navnekåring. «Odd» lå an til å vinne fra første stund, selv om outsideren «Sorte Orm» slynget seg opp på listen et par timer før stemmene ble talt opp klokken 14 onsdag.

Herdla museum synes BTs nettlesere valgte et godt navn. Når fisken er stoppet ut og skal på utstilling, blir navnet hans utvilsomt Odd.

— Så lenge folkeflertallet synes Odd er et godt navn, og ønsker å kreditere fiskeren på denne måten, så synes jeg det er helt ok, sier styrer ved Herdla museum, Erling Virkesdal, til BTs nettavis.

— Hvorfor vil du ha den døde fisken Odd på utstilling?

— Herdla museum er et lokalhistorisk museum. Når en så spesiell fisk fanges i våre nærområder, er det naturlig å stille den ut, sier Virkesdal.

«Herdlasvarten» populær Foruten «Odd» og «Sorte Orm» fikk også «Herdlasvarten» mange stemmer, mens de andre alternativene falt i fisk. BT-leserne syntes blant annet at «Silkesvarten» var et upassende navn for den litt skumle fisken, mens «Svarte-Petter» stakk av med Svarte-Per.

Slik stemte leserne av Bergens Tidendes nettutgave (andel av stemmene i parentes):

1. Odd (41 prosent)2. Sorte orm (31 prosent)3. Herdlasvarten (21 prosent)4. Gamle Svarten (3 prosent)5. Svarterabben (2 prosent) 6. Blekkulf (1 prosent)7. Silkesvarten (1 prosent)7. Svarte-Petter (1 prosent)

I tillegg til at navnet er en ære for fiskeren, får det en dobbel mening for utenlandske turister som måtte besøke muséet. På engelsk betyr «odd» uvanlig, underlig og merkelig, noe som burde passe godt til en sjelden urfisk fra Herdla.Fakta /sjelden fisk * Fisker Odd Heimnes (76) fikk en sjelden fisk i garnet for en uke siden, en såkalt svartfisk.* Universitet i Bergen skal legge innmaten i fisken på sprit og forske på den.* Herdla museum får stoppe ut skinnet og stille ut fisken, som nå har fått navnet Odd.

Les også: Odd fanget mystisk urfisk

LESERNE HAR TALT: Leserne av BTs nettavis mener at "Odd" er et naturlig navn på den svært sjeldne fisken som Odd Heimnes fanget. (FOTO: YNGVE JOHNSEN, ASKØYVÆRINGEN)