Bergen er glad og stolt over å kunne ta imot studenter fra hele landet. Vi ønsker at de også skal føle seg som en del av vår vakre by mens de er her. For å kunne oppnå tilhørighet og samspill, følger ansvar. Bergen har mye å by dagens studenter, og det er ikke mer enn rett og rimelig at istedenfor bare å benytte eller kreve, gjør man som gode gjester skal; takke for seg med en gest eller gave. Vi hadde satt veldig stor pris på om disse unge menneskene, som vi vet er både oppegående og svært miljøbevisste, tok med seg boss-sekker og ryddet opp i de strøk som blir mest benyttet av dem selv. Et samfunnsnyttig vorspiel før man inntar kveldens pizza Grandiosa en fin ettermiddag! La det gjerne gå sport i det!

Sponsing av nøytralfarget maling fra byens malingsfabrikk/utsalg samt malerkoster og ca. 100 personer i aksjon ville kunne utradere «taggingen» som man finner på ufattelig mange bygninger i byen. (Og før huseierne skriker opp om fargesammensetning: alvorlig talt, de fleste av disse «skribleriene» har vært utstilt i årevis uten at eierne har brydd seg om estetiske verdier! Skam dere!) Samtidig sendes en beskjed til byens taggere at «kunststykkene» ikke vil bli stående særlig lenge, og det vil således virke preventiv.

Denne «gaven» fra studentene kunne skje to ganger i året: Første gang like etter at man ankommer byen, for det er alltid vanskeligere å tilgrise noe som man selv er med på å rydde. Andre økten kunne finne sted tidlig på våren slik at vi alle kunne kose oss over den fine våren Bergen kan tilby. Byens borgere samt alle tilreisende (deriblant kanskje studentenes familier?) ville være takknemlig og muligens føle «kallet» selv til å plukke opp lenger enn bare innenfor sin egen hage.

For all del, dette er ikke ment som en straff, for vi har alle et ansvar i å holde byen ren og trivelig. Ta det heller som en utfordring og oppfordring! Huseiere, hybelverter, næringsliv og den vanlige bergenser: se til å koste, male, og rydd opp også litt utenfor egne dørstokker og hager — se til studentene?

Kay Helen Smilden, formann, Bergen Guideforening