Og der er mange tall og kolonner. Blikket faller først på hovedsaken.

La oss si strømregningen lyder på kr ca. 5000 for siste periode, dyrt og gale. Da vil den summen være inkludert merverdiavgift og forbruksavgift. Prosentsatsen står der ikke, men beløpet er ca. 1350 kroner i avgifter på den siste regningen. Den avgiften er det staten som skal ha, altså omtrent 37 prosent, i tillegg til det du har kjøpt strøm og nettleie for. Strøm og nettleie ville kostet deg 3650 kroner (avrundete tall ).

Politikere sitter i radio og fjernsyn og geberder seg, og sukker i samstemmig kor med forbrukerne over høye strømpriser, og er skjønt enige om at prisene har løpt løpsk i vinter, men de vet ikke sin arme råd.

De passer seg selvfølgelig vel for å nevne sine egne finesser, at de plusser på MVA og det jeg nå vil kalle FBA, altså merverdiavgift og forbruksavgift. Der er ennå mange bokstavkombinasjoner igjen som kan brukes, og alle kan slutte på A. Det ser ut som det er brukt høyeste sats MVA, 24 prosent, og at oppfinnelsen forbruksavgift blir pakket inn og servert som et ekstratillegg på 13 prosent. Hva som er beregnet i påplussing til hvilken sum er ikke det vesentlige, men sluttbeløpet står klinkende klart. Regningen kan kanskje gå tilbake igjen i skuffen noen dager, for å se om trykksverten blekner eller om frustrasjonen avtar.

Klagesangene bør også direkte lyde i politikernes gemakker. Prosentandelen på avgiftene er til å få frysninger av. Elektrisiteten avgir i hvert fall varme.

GRETE SANGOLT, SANDVIKEN