Straffeutmålingen er i tråd med kravet fra aktor, politiadvokat Rudolf Christoffersen.

— Det er viktig å slå hardt ned på denne typen kriminalitet. Eldre mennesker skal kunne føle seg trygge i sine egne hjem, sier politiadvokaten.

Hindret i å tappe konto

29-åringen kom seg inn i alle de tre trygdeboligene i sentrum ved å gi seg ut for å være hjemmehjelp. Vel inne sørget han for å oppholde ofrene sine på kjøkkenet eller badet, mens han selv gikk inn i stuen og loppet lommebøkene deres.

Det eldste offeret er en 93 år gammel kvinne, som ble frastjålet 750 kroner. Hun kan takke en våken bankfunksjonær for at ikke sparepengene også forsvant.

Bare noen timer etter det frekke tyveriet, troppet nemlig 29-åringen opp i Sparebank 1 Vest i Kaigaten med en falsk fullmakt, og prøvde å tappe kvinnens konto for 12.000 kroner.

— Hun er min bestemor, løy mannen da de bankansatte begynte å stille spørsmål.

Har skapt frykt

«Fremgangsmåten fremstår som utspekulert, og tiltalte har kynisk utnyttet den tillit han har klart å etablere i forhold til sine ofre», skriver Bergen tingrett i sin dom.

Retten vurderte samfunnsstraff, men kom til at ett år i fengsel var langt mer passende.

I begrunnelsen heter det blant annet at mannen har skapt angst og frykt også blant andre beboere i trygdeboligkomplekset.

Fikk sin åttende dom

Den svært rusbelastede 29-åringen har syv dommer på seg fra tidligere. Han ble denne gangen i tillegg funnet skyldig i en rekke mindre narkotikaforbrytelser og tyverier. Han erkjente selv skyld for store deler av den omfattende tiltalen.

— Tyveriavsnittet hos politiet har prioritert denne saken svært høyt, for at andre skal slippe å bli utsatt for noe liknende, sier politiadvokat Christoffersen.

29-åringens forsvarer, advokat Stein Erik Ottesen, var ikke kjent med domsutfallet før BT ringte. Han ønsket derfor foreløpig ikke å kommentere om 29-åringen vil vurdere å anke straffeutmålingen inn for lagmannsretten.