Et par tusen mennesker trosset sur vind og regnbyger for å delta i markeringen, som ble feiret på tradisjonelt vis med hornmusikk, taler og tog gjennom gatene.

Som vanlig var det stor spennvidde over parolene, globaliseringsmotstandere stod skuler til skulder med streikende hotell— og restaurantarbeidere og ambulansesjåfører som frykter privatisering av tjenesten.

- Seks kroner timen

I sin appell på Torgallmenningen tok nestleder for hotell- og restaurantarbeiderne i Hordaland, Sølvi Kullerud, et kraftig oppgjør med arbeidsgiversiden.

— Vår kveld starter klokken 21 og har en verdi på seks kroner timen. Når skal vi bli tatt på alvor og få en anstendig lønn? Er vi dømt til å finne oss en mann med stresskoffert og feit lønn for å forsørge oss? Vi kvinner er også selvstendige individer, sa Kullerud.

Nærmere 100 medlemmer stilte under fagforeningens fane i toget. Det er lenge siden så mange stuepiker, kelnere og resepsjonister har deltatt i en 1. mai-feiring i Bergen.

- Verdens verste terrorist

Tidligere på formiddagen hadde en rekke organisasjoner en markering på Fisketorget. Her varslet Janne Håkonsen fra kvinnegruppen Ottar fortsatt kamp mot den nyåpnede Beate Uhse-butikken i Gågaten.

— Kjøp av raffinert undertøy i den butikken representerer en støtte til det samme konsernet som driver storstilt utbytting av kvinner i pornoindustrien, sa Håkonsen, som oppfordret til boikott av butikken. Hun varslet også nye aksjoner mot forretningen som hun mener presenterer sine produkter i «sofistikert Cupido-stil».

Anti-Israelske og pro-palestinske paroler samlet flere hundre sympatisører. BA-redaktør Olav Terje Bergo var i sin appell ikke nådig mot Israels statsminister Ariel Sharon:

— Sharon er en krigspolitiker, sa Bergo, som også syntes det er dekning for å bruke betegnelsen «verdens verste terrorist» om den israelske statsministeren.

TROSSET REGNET: Et par tusen mennesker trosset regnet, og gikk i tog i Bergen sentrum onsdag. Noen sørget for fargerike innspill.
Foto: Kristian Jacobsen