Det P&O Cruises-eide skipet «Oceana» er det største som har anløpt Bergen inntil nå i år, men får følge av søsteren MS «Adonia» 15. juni og 4. august i år. Begge skipene er på 77.499 bruttotonn og er bygget i Italia i henholdsvis 2000 og 1998.. De ble tidligere i år kjøpt av P&O og ble døpt for annen gang under et dobbeltarrangement i Storbritannia.

Prinsesse Anne døpte «Oceana», (tidligere «Ocean Princess») mens hennes datter, Zara Phillips, ga søsteren navnet «Adonia». (tidligere «Sea Princess») Begge fartøyene seiler under britisk flagg.

Bare ett anløp

European Cruise Service AS i Bergen er turagenter og skipsagenter for begge skipene ved anløp under Norgescruisene. Sandra Diana Bratland i firmaet forteller til Bergens Tidende at MS «Oceana» egentlig skulle ha anløpt Bergen tirsdag, men rekkefølgen i de norske anløpene ble endret slik at skipet kom til Bergen som første norske anløpshavn mandag.

Kl. 18 gikk det videre til Stavanger. Deretter står Kristiansand og Oslo for tur. Så går turen til Danmark og Belgia (Brügge). Skipet får kun ett anløp i Bergen i år.

Ikke årets største

De to skipene i «The White Sisters»-flåten til P&O Cruises hører til de største som anløper Bergen i år, men går ikke helt til topps. Det gjør imidlertid 90.000 tonneren «Constellation» av Monrovia (Liberia-flagg) som kommer 28. juli. De to hvite søstrene inntar dermed delt annenplass i størrelse.

Av andre store i år (over 70.000 bruttotonn) er «A'Rosa Blu» på 70.285 bruttotonn som kommer med flere anløp i løpet av året. Første gangs anløp var mandag. Siden kommer hun 16. juni, 30. juni, 21. juli, 25. august og 8. september. «Queen Elizabeth 2» med sine 70.327 bruttotonn kommer med ett anløp. Det skjer 17. juni. En annen brite, «Aurora» på 76.152 bruttotonn kommer 16. juli. Liberia-registrerte «Grandeur of the Seas» på 73.817 bruttotonn kommer 26. juli. og 6. august.

KJEMPESKIP: «Oceana», her fotografert ved Jektevikterminalen, er sammen med søsteren «Adonia» som kommer senere i år, nest størst av årets cruiseskip på Bergens-tur. FOTO: KNUT STRAND