Brannmannskapene på påskevakt hadde ikke før fått dratt ut vannslangen på det ene stedet, før brannalarmen kimet på ny.

Storbrann i Arna

Klokken 21.30 søndag kveld meldte brannvesenet at storbrannen i Arna var under kontroll. Klokken 18.45 ble det satt inn helikopter i slokkingsarbeidet. Da hadde brannen spredd seg til Mjeldheimskleiva i Indre Arna.

— Helikopteret har vært utrolig effektivt i slokkingsarbeidet, opplyser operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt.

— Helikopterets innsats berget antakeligvis husene. Ingen hus ble evakuert, men en del hus ble klargjort for evakuering i Langedalen, sier han.

Riksvei 580 ved Espeland ble holdt stengt mens brannen raste som verst, til 19-tiden søndag kveld.

Storbrann også i Austrheim

På Fosnøy i Austrheim brant det i flere timer søndag ettermiddag kraftig over et stort område. Brannstedet ligger åtte kilometer sørvest for Mongstad.

Sivilforsvaret ble tilkalt, sammen med brannhelikopter og brannbåter. I tillegg fikk de hjelp av lokale bønder.

Bt.no får opplyst fra øyenvitner at beboere har fått beskjed om å fjerne verdisaker fra husene, samt å dynke dem med vann.

— Men ved 17.00-tiden ble brannen meldt slokket, opplyser Bruarøy.

Brannen på Fosnøy begynte klokken 14.00 i dag. Nå viser det seg at 600-700 mål med utmark og skog er svidd av. 10 mann fra Sivilforsvaret drev søndag kveld etterslokking.

På et tidspunkt var lensmannen i kontakt med eierne av seks hus og hytter. De ble anmodet om å klargjøre for evakuering. Noen av beboerne valgte da å sende ungene til naboøya Njøten.

Hordaland i flammer

Fra Flammeslukkerne i Bergen og omegn har hatt en stri tørn søndag. Den ene brannen har avløst den andre:

  • Bønes. Lyngbrann i Kråkeneslien. Engstelige beboere fryktet for at husene deres skulle bli slukt av flammene, men brannvesenet fikk kvelt brannen ved starten.
  • Storavatnet i Loddefjord. Brann i skogen. Politiet fryktet en storbrann på grunn av mye skog i området, men brannvesenet fikk heldigvis kjapt styring med situasjonen.
  • Løvstakken. Brann i skogen overfor Løvstakkveien. Mindre lyngbrann, som raskt ble slukket.
  • Kokstad. Full fyr i Kokstaddalen. Brannvesenet brukte en time på å få kontroll. Rundt et mål mark ble grillet bort.
  • Os. Mindre lyngbrann mellom Lysekloster og Ulven leir. Brannmannskap på Os slukket brannen uten assistanse.
  • Bømlo. Stor gressbrann på Sætre, noen kilometer fra kommunesentrumet Bremnes. Klokken 16.30 hadde brannmannskapene ennå ikke kontroll. Ifølge Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt, skyldes brannen oppblussing etter en annen skogbrann tidligere i påskehelgen.

Også i Sogn og Fjordane herjet skogbrannene søndag.

  • Luster. Et halvt mål mark svidd av ved Høyheimsvik. Ifølge operasjonsleder Harald Vårdal ved Sogn og Fjordane politidistrikt fikk brannmannskapene kjapt styring på situasjonen.
  • Samtidig brant det ved Middagsteigen, et boligfelt i Førde.

- Ekstrem brannfare

Slitne brann- og politifolk trygler nå på sine knær om at folk på ta hensyn til at skog og mark er knusktørr over hele Vestlandet.

— Skogbrannfaren er ekstrem. Alle må være så snill å være ytterst forsiktig med flammer. Det skal ikke mer til en at en røyk kastes ut av vinduet av en bil, før det plutselig brenner over et stort område, sier operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt.