HEGE PAULSENARNE LUTROJON TUFTOJAN M. LILLEBØ (foto)

— Vi kjente røyklukten. Da vi kom ut i trappen var det masse røyk, og vi måtte løpe ut av huset, sier Zerit Yohannes (51), masterstudent fra Eritrea. Han bor sammen med konen og datteren i leiligheten i etasjen over der brannen brøt ut. Det var i første etasje i den midterste delen av rekkehuset at brannen startet. Huset er eid av Norsk Lærerakademi (NLA), og beboerne i leilighetene er hovedsakelig studenter ved skolen.

— Vi hadde alt der oppe. Klær, datamaskin og notatene mine, sier Yohannes, og strekker armene hjelpeløst ut i luften.

— Notatene mine. Hele studiet mitt.

Vinden stilnet

Brannvesenet fikk melding om brannen like før klokken 21.30. 22 brannmenn fra Sandviken brannstasjon, Årstad brannstasjon og Hovedbrannstasjonen rykket ut. Da mannskapene kom til sto flammene ut av vinduene og huset var overtent.

— Vi rykket ut med seks brannbiler og et par kommandobiler. Huset som brant ligger cirka 30 meter nedenfor gaten, men slukningsarbeidet gikk likevel greit, sier utrykningssjef Knut Skare.

En time etter at brannalarmen gikk var brannen sluknet. Utfallet kunne imidlertid blitt vesentlig mer dramatisk.

— Det blåste kraftig om ettermiddagen, men vinden la seg før brannen brøt ut. Hadde det vært like mye vind som tidligere, er det stor grunn til å tro at hele blokken ville blitt antent, sier Skare.

Panikk

Mens brannmannskapene holdt på med slukningsarbeidet, sto flere av husets beboere på gaten. Noen hadde forlatt huset i all hast, latt jakken ligge igjen, og hadde bare et ullpledd over skuldrene. Naboene ventet på nyheter om hvorvidt deres leilighet er skadet.

— Mange fikk panikk da brannen brøt ut. De hylte og skrek og var tydelig redde, sier Nicolay Misje (15). Han bor i leiligheten ved siden av den som begynte å brenne.

Haile Solomon fra Etiopia ser fortvilet på røyken fra huset han bor i.

— Vi vet ingenting. Jeg har ikke peiling på hvor vi skal bo. Vi har bare det vi står og går i, sier trebarnsfaren.

Etter det BT kjenner til ble deres leilighet skånet for flammene. De 11 andre personene som bor i oppgangen måtte i går kveld innlosjeres på hotell.