— Du må blåse kraftigere, sier politibetjent Preben Wallestad til en bilist.

— Kan du vente litt. Jeg har munnen full av peanøtter!

Klokken er 24.00 og det er kaos på Danmarks plass. Politiet har sperret av fire filer for å slå ned på beduggede bilister på vei hjem fra julebord. En ambulanse med ulende sirener gjør at politiet må slippe samtlige bilister igjennom.

Det skjer tre ganger før politiet får summet seg.

— Dette er helt på trynet. Vi kan ikke holde på slik, sier en forarget politibetjent.

Bilistene blir dirigert over i ett kjørefelt der fire politimenn med alkometer står klare.

Synlig beruset

— En mann var så beruset at han knapt klarte å stoppe da han ble vinket inn, sier politibetjent Gunnar Angeltveit på Trafikkavsnittet ved Bergen politidistrikt.

  • 873 bilførere ble kontrollert. * Tre personer blåste rødt. * Tre kjøretøy ble avskiltet. * 19 personer fikk forelegg tekniske mangler og for å ha kjørt uten førerkort. * Tre taxier fikk kjøreforbud. * En person ble anmeldt for å ha kjørt uten gyldig førerkort. * En person ble anmeldt for å ha kjørt pirattaxi.

Kvinner uten førerkort

— Det er ikke ofte vi går så hardt til verks, sier Angeltveit. Han leder «Aksjon Julebordspromille», og har fått bistand fra Vegtrafikktilsynet som har rigget seg til i veibanen med pc og varebil.

Vegtrafikktilsynet hadde et svare strev med å skrive ut gebyrer til alle som hadde glemt lappen. I stor grad var det kvinner som ble tatt uten førerkort.

— Det er ikke så rart. Det er jo damene som må kjøre når mennene har tatt seg litt for mye å drikke, kommer det tørt fra en kvinnelig inspektør i Vegtrafikktilsynet.

Karin Soltvedt (23) var blant dem som ble tatt.

— Dette er bittert. Jeg har ikke tid til dette, sier hun.

En rekke taxier ble også stoppet. Kjøresedler og taxiløyver ble grundig sjekket.

— Det har vært litt rot blant taxisjåførene. Tre taxier har fått kjøreforbud, sier inspektør Rolf Gullaksen i Vegtrafikktilsynet.

Mens taxisjåførene ordnet de nødvendige papirer satt passasjerene i baksetet og skålte og sang.

Julebordet var ikke riktig over. Men for enkelte var kvelden i ferd med å ebbe ut. En kvinne klarte så vidt å karre seg ut av passasjersetet og ut i veibanen, hvor hun satte seg på huk og spydde. Den bare rumpen lyste i nattemørket.

— Dette går jo strålende, sier Angeltveit. I mellomtiden har politiet stoppet flere bilister.

— Jeg ble litt skremt. Jeg trodde det var en ulykke da jeg så en dame sitte med rumpen bar midt i veibanen, sier en bilist.

Det er stjerneklart og bitende kaldt. Klokken har passert 01.30 og en grønnmalt 2CV blir vinket inn til siden. Jan-Fredrik Westgaard (23) lukker opp klappvinduet og lener seg frem for å blåse i alkometeret.

— Den er god! sier politibetjenten, og vinker ham videre.

— Jeg har sett altfor mange folk som har kjørt i fylla. Det er bra at politiet har slike kontroller, sier Westgaard og setter kurs for Grimseid.

Gløggparty

Da fleste som hadde vært på julebord hadde ordnet med sjåfør. Andre tok taxi. Få kom kjørende i kjeledress med teddyfôr og svære hansker på en rød Scooter. Men det gjorde Ingunn Hella Kartveit (22). Hun var strålende fornøyd med å bli stoppet i promillekontroll.

— Dette er hypergenialt. Jeg har vært på gløggparty på Galleriet og drukket cola! Politibetjent Gunnar Angeltveit mener bilistene har klart å skjerpe seg med den nye promillegrensen.

— Jeg tror folk er blitt flinkere og mer påpasselige med alkoholen etter at promillegrensen på 0,2 ble innført, sier Angeltveit.

Ved 03-tiden tok politibetjentene seg tid til en kopp kaffe i vinterkulden.

— Det er godt vi ikke har slike kontroller hver kveld. Da hadde vi ikke overlevd, sier en forfrosset politibetjent.

GRUNDIG KONTROLL: Under en storaksjon natt til søndag sperret politiet av Danmarks plass. Politioverkonstabel Ola Akselberg sjekker at Jan-Fredrik Westgaard (23) ikke har drukket alkohol.
FOTO: VEGAR VALDE