Men planen er tvert imot å bygge et nytt storbygg på verneverdige Akershus festning. Operasjonen vil koste 300–400 millioner kroner.

Et aktuelt alternativ er å flytte Forsvarsdepartementet til Huseby der Forsvarsstaben holder til i dag. Der blir det nemlig mye ledig plass når Forsvarsstaben skal halveres. Da sparer man altså 300–400 millioner kroner, og dessuten slipper man å ødelegge verneverdige deler av Akershus festning.

For dem som ikke vet hvor Huseby er: Det ligger mellom Røa og Smestad i Oslo, ca. 15 minutter med T-banen inn til sentrum. Det ligger altså atskillig mer sentralt enn f.eks. Kokstad gjør i forhold til Bergen sentrum.

Det er Høyres forsvarsminister Kristin Krohn Devold og hennes venner i byrådet i Oslo kommune som nå prøver å presse gjennom dette storprosjektet i ekspressfart, med masse hemmelighold og dokumenter unntatt offentlighet. Hvorfor er det så viktig å bruke hundrevis av millioner på dette? Kristin Krohn Devolds politiske sekretær sier det slik til Dagens Næringsliv: «Vi møter stadig større krav, blant annet fra Stortinget, om at vi skal møte på kort varsel»!

Viktigheten av å være nær Stortinget og de andre departementene er hovedbegrunnelsen for denne meningsløse ressursbruken. I e-postens og videokonferansenes tidsalder! Og med 15 minutters reisevei!

Hvor tåpelig og selvopptatt går det an å bli? Selvsagt er det storartet å trone på toppen av et flott bygg på historiske Akershus festning – med storslått utsikt over havnen og byen. Stortingets svar må være å ta de 300–400 millionene fra Forsvarsdepartementet, som åpenbart har altfor mye penger å rutte med. Bruk det heller til byggevirksomhet som virkelig er viktig.

Ta disse hundrevis av millioner kroner og bruk dem til tilleggsbevilgninger til kommunene – der de kan brukes til viktige oppgaver som f.eks. til bygging eller utbedring av skoler og sykehjem! Stopp molboene!

Av Torstein Dahle, Rød Valgallianse i Hordaland