ÅSMUND EGELAND asmund.egeland@bt.no

Vidar Kleppe har førsteplassen på den såkalte Sørlandslista i Vest-Agder. Samtidig fikk han lørdag andreplassen på listen til Det Liberale Folkeparti (DLF) i Hordaland. Hvordan i alle dager går det an, vil kanskje noen spørre. Svaret er at det er fullt mulig, og helt lovlig. Vidar Kleppe kunne stått på liste til stortingsvalget i 19 fylker, om han ville.

Lovlig, men uvanlig — Det er ingenting i lovverket vårt som sier at dette er ulovlig. Dermed er det lovlig. Men det er uvanlig at det skjer, sier valgforsker Frank Aarebrot til BTs nettavis.

— Er det ikke likevel litt merkelig?

— Nei, jeg synes det er helt greit. Vi har partivalg i Norge, ikke personvalg, sier Aarebrot.

Hvis for eksempel Høyre stilte med samme person høyt på listen både i Oslo og Hordaland, ville sikkert velgerne spørre om Høyre ikke hadde folk nok. Av denne grunn unngår andre partier å bruke samme personer flere steder samtidig, mener Aarebrot.

Stemmesanker Folkene bak Sørlandslista og DLF har bare hatt et par uker på seg til å holde nominasjonsmøter. Dermed er det enda mer forståelig at en stemmesanker som Vidar Kleppe brukes for alt han er verd.

Likevel kan heller ikke en Vidar Kleppe komme inn på Stortinget mer enn en gang. Hvis han skulle bli valgt i begge fylkene, må han si fra seg plassen i et av dem. Holder han seg til Vest-Agder, vil personen under ham i Hordaland rykke opp et hakk. Det betyr i så tilfelle at tredjekandidat Fredrik U. Litleskare fra Stord vil havne på Stortinget.

Solheim i Sør-Trøndelag I et kommunevalg er det en klar forutsetning at listekandidatene har folkeregister-adresse i kommunen der de stiller til valg. Slik er det altså ikke ved stortingsvalg.

Et eksempel på dette hadde vi ved stortingsvalget i 1989. Da ville ikke Theo Koritzinsky gi slipp på førsteplassen for SV i Oslo. Erik Solheim, som også var fra Oslo, og leder i partiet, fikk tilbud om å stå på SV-listen i Sør-Trøndelag. Begge herrene ble valgt inn på Stortinget.

STEMMESANKER: Det er særlig Vidar Kleppes ventede egenskaper som stemmesanker som gjør at han føres opp på valglister i to fylker samtidig foran høstens stortingsvalg. Han kunne stått på liste i 19 fylker om han ville. (ARKIVFOTO)