Som i går, for eksempel. Da var det maurtue på Breidarusti, maurtue på Såta. På hytteveggene viste termometerne 20 varmegrader og vel så det. Snøen holdt likevel forbausende bra på Kvamskogen sør for RV 7, der solsteken er mindre intens enn på nordsiden.

I en skråning under Breidarusti fant BTs utsendte familiene Skodvin, Hauso og Øvrebø ivrig opptatt med å innrette seg for dagen. Tre engangsgriller var stilt opp, og det brant allerede fra et bål med selvfraktet bjørkeved fra boden.

Rent og pent

— Dere kan være helt trygge. Vi tar engangsgrillene med hjem og kaster dem i bosset. Ingenting blir liggende igjen etter oss. Bare se der borte. Der satt vi i går. Ser dere hvor rent og fint det er etter oss, fikk vi til svar på inkvisitoriske spørsmål om påsketuristenes manglende miljøbevissthet.

De minste var allerede i gang med å steke pølser over bålet, mens de voksne tok livet mer med ro og ventet på at saften eller ølet, eller drammen for den saks skyld, skulle bli skikkelig avkjølt i snøen.

— Det sosiale med en slik opplevelse er like viktig som selve turen. Om kveldene blir vi gjerne værende i hyttene våre, fikk vi vite.

Årets største omsetning

Allerede i titiden i går formiddag var endeløse bilrekker stilt opp langs veikantene på begge sider på strekningen fra Mødalsvegen til Løkjentunet. Og folk fant seg tålmodig i å gå på ski over gress, kvister og mose, med litt snø inn imellom, til de kom så langt bortover at det begynte å stige mot Mødalen.

Ved Kvamskogen Aktiv har solen for mange uker siden alt fjernet alle inntektsmuligheter for skitrekket. Derimot var det livlig trafikk ved Furedalstrekket. Ved Mødalstrekket kjente de også sin besøkelsestid, og langfredagen ble benyttet til å sikre årets beste omsetning, som kanskje blir enda bedre i dag, eller i morgen.

HSD - der også

Og for liksom å markere trafikktoppen, var det en topp fra Hordalands største trafikkselskap som sto ved T-en og dyttet fart på folk.

— Det var min far som drev Mødalstrekket i mange år, forteller administrerende direktør Dagfinn Neteland i HSD mens han dytter et par av gårde og strekker ut for å gripe neste T.

— Nå er det er kamerat av oss som driver trekket, og da hjelper vi jo til litt. Det er jo persontransport det dreier seg om, dette også, å skaffe folk fjels. Forresten så forteller dagboksnotatene våre at dette er den varmeste dagen vi har hatt i en påske på over 40 år. Men i et normalår er jo dette to uker etter påske. Og da kommer ikke mange folk til fjels, legger Neteland til.

FORSIDEBILDET: Fem år gamle Marte Regine Engeseth var en av mange tusen som slikket sol og nøt sommervarmen på Kvamskogen langfredag.

RUNE NIELSEN (foto)

UV-REFLEKTOR: Frode Skarstein tok sjansen og valgte å utsette den muskuløse ryggtavlen for skumle uv-stråler. La oss håpe det gikk bra.<p/> RUNE NIELSEN (foto)