Jeg måtte nesten le av innslaget i tv hvor prosjektdirektøren i Statbygg var intervjuet om byggingen av operaen i Bjørvika. Helt alvorlig hevder vedkommende at Statbygg denne gang vil ha god kontroll med utbyggingskostnadene på den nye operaen, og holde seg innenfor rammen på 3,3 milliarder kroner.

For ordens skyld — dette er det mest kompliserte prosjektet Statbygg til nå har hatt ansvaret for. Vi husker alle de andre skandalene som Slottet, Rikshospitalet - you name it!

Statsbygg er i en særstilling i og med at man blir tildelt store oppdrag uansett hvor mange bommerter man har gjort på tidligere prosjekter.

På Mongstad fikk overskridelsene navnet «Mong» i stedet for milliard. I Bjørvika vil overskridelsene hete «Bjør» ganger antall milliarder prosjektet overskrides med.

Jeg vil gå motsatt av Frp-politikeren på Stortinget som ville spise sine sure tøfler dersom totalkostnadene for operaen kommer under ti - 10 - milliarder kroner alt inkludert. I mitt tilfelle begrenser jeg meg til å spise tøflene dersom man klarer å holde seg innenfor budsjettrammene.

Faren for at jeg får et uønsket måltid er mikroskopisk.

Sannheten om beregningsgrunnlaget for operaen vil ikke komme for dagen før om 2-3 år tidligst.

Da slipper Valgerd Svarstad Haugland etter all sannsynlighet å stå til ansvar for vedtaket som er gjort i Stortinget!

JAN M. LIND, KOPERVIK