Det nystartede, lille selskapet lanserer nå for det norske markedet en skotskprodusert sprøyte som det ikke skal være mulig å stikke seg på etter at den er brukt.

Så snart sprøyten er tømt for innhold, spretter sprøytespissen tilbake og blir liggende beskyttet i en liten beholder. Da er det også umulig å bruke sprøyten flere ganger.

— Problemet med farlige sprøytespisser er større enn jeg forestilte meg, sier gründer og daglig leder Stein Thomassen. Han viser til at Arbeidstilsynet årlig registrerer 5000 stikkskader. I tillegg blir 200 privatpersoner årlig skadd av sprøytespisser. 50 av disse er barn.

En stikkskade betyr utgifter til flere blodprøver og et halvt år i uvisse.

Stein Thomassen var eiendomsmekler da han en januarnatt i fjor så et innslag på tv-programmet 60 Minutes. Innslaget handlet om hvordan et lite amerikanske firma som produserte sikre sprøyter, ble motarbeidet av storprodusentene.

Samme natt tok Thomassen de første telefonene for å sikre seg produktet for det norske markedet. Løsningen fant han i Skottland.

Målet for Medcare er å kapre fem prosent av markedet for sprøyter i Norge. I antall betyr det syv millioner sprøyter årlig. Thomassen er optimist, særlig siden den første store ordren lød på vel én million sprøyter til Agder-fylkene. I Bergen har Thomassen presentert sprøyten sin for Grønn avdeling, som sliter med brukte sprøyter i Nygårdsparken.

I går fikk Høyre helse- og sosialkomiteen med på å rette en anmodning til byrådet om å vurdere å dele ut slike sprøyter til byens narkomane.

– Vi vet jo at slike sprøyter er dyrere enn de ordinære. Men jeg synes i hvert fall vi skal se nærmere på mulighetene, sier Høyres Bjørn-Frode Schjelderup.

FARLIGE SPISSER: Tusenvis av mennesker skader seg på sprøytespisser hvert år. Stein Thomassen lanserer nå en sprøyte som det er umulig å stikke seg på etter bruk.
FOTO: GIDSKE STARK