Politiet kjenner ennå ikke omfanget av det alvorlige underslaget, som ble oppdaget for halvannen uke siden. Grendelaget ligger i en av Bergens nabokommuner.

I løpet av det siste året skal mannen ha underslått nærmere 600.000 kroner fra grendelagets kasse.

Kartlegger økonomien

Politiet kartlegger nå økonomien både til grendelaget og den siktede mannen for å finne ut om beløpet kan være enda større.

— Mannen valgte å legge kortene på bordet da vi konfronterte ham med anmeldelsen, sier lensmannen i den aktuelle kommunen til BT.

Lensmannen beskriver beløpet som er underslått som «betydelig». BT får fra annet hold opplyst at det så langt skal dreie seg om 572.000 kroner.

Etter hvert som underslagene har pågått har mannen betalt tilbake noe av pengene. Størstedelen er derimot borte.

Mannen har forklart at pengene i sin helhet har gått til spill, blant annet på hest.

Fikk behandling

BT får opplyst at mannen tidligere skal ha fått behandling for spillegalskap. Dette skal ikke ha vært kjent for grendelaget da de spurte den siktede om å ta på seg kasserervervet.

Mannen blir omtalt som svært dyktig, og er en respektert mann i lokalmiljøet. Derfor kom det som et sjokk på styret da de oppdaget hva som hadde skjedd.

Det var for halvannen uke siden at styret i det aktuelle grendelaget kom til politiet med anmeldelsen om underslag. Politiet aksjonerte umiddelbart. Samme kveld som den siktede mannen ble tatt inn til avhør, valgte han å legge kortene på bordet.

— Dette har skjedd uten at styret har visst om det. Dette er en politisak. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere saken videre, sier lederen for grendelaget til BT.

Samarbeidsvillig

Mannen skal ha tatt det svært tungt da han ble avslørt, og er motivert til å betale tilbake pengene han har underslått.

Størstedelen av underslagene skal ha blitt gjort i fjor vår, i forbindelse med at grendelaget mottok flere hundre tusen kroner i statlige tilskudd til et fremtidig byggeprosjekt.

— Bare kassereren har hatt tilgang til kontoutskrifter. Derfor har det tatt et år før underslaget ble avslørt, sier en kilde til BT.

Ettersom mannen har lagt alle kortene på bordet, og er innstilt på å samarbeide med politiet, vil trolig saken komme raskt for retten. Her må mannen vente seg flere måneders fengsel, samt at han må betale tilbake pengene han har stjålet fra grendelaget.