Magnus Skildheim på fjellgården Rørvik i Høyanger leser stjernehimmel, månefaser, flo og fjære, dyr og fugler som vi andre leser værvarselet. 70-åringen har studert værmerker i naturen hele livet, og har ord på seg for å være treffsikker.

Hver eneste dag får Skildheim telefoner fra folk land og strand rundt som vil vite hvordan været blir. I går ringte BT, og for å si det sånn: Det er nesten så man angrer. Slår Skildheims profetier til, er vestlandssommeren avlyst.

— Det blir nok en våt sommer, ja. Ikke som den vi hadde i fjor, spår Skildheim.

Sensommeren er reddet

Helt uten sol og varme blir riktignok ikke sommeren 2003. Ifølge Skildheim er det sannsynlig at vi får oppleve Indian summer på tampen av sesongen.

— Det fineste været ser ut til komme i midten av august, og vare til slutten av september, sier han til BT.

Men summa summarum må vestlendingene belage seg på at det blir vått i juni og juli, og la oss legge til: På nasjonaldagen og i påsken.

— Ja, det kan bli regn i påskehelgen, også. Påsken kommer sent i år, vet du, det er et dårlig tegn. Og 17. mai blir blaut. Det kan selvsagt slå ut stikk motsatt også, legger Skildheim nesten trøstende til.

Sjekk dagens vær

Dagen i dag er etter gammelt skjebnesvanger for været fremover. 21. mars er vårjevndøgn.

— Regner det denne dagen, kan det bli mye regn fremover hele sommeren. Blir det sol, kan vi få en fin og tørr sommer, sier spåmannen fra Sogn.

— Og det er sikkert?

Han ler. - Sikkert som banken! Nei, alt er relativt. Mennesket spår, men Gud rår, sier de.

SPÅR VÅT SOMMER: Han har hatt rett før, spåmann Magnus Skildheim. Nå spår han mye vått vær i Bergen fremover.

ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH