Denne solskinnshistorien fra et idyllisk øysamfunn lengst vest i Os kan være én forklaring på Søviknes' sterke stilling. I BTs ferske meningsmåling svarer hele 71 prosent at Søviknes gjør en svært eller ganske god jobb som ordfører.

— Viktigste siden broene - Barnehagen er det viktigste som har skjedd her ute siden broene kom, erklærer Bjarte Johnsen, formann i Søre Øyane grendalag.

To år etter at ideen var sådd sitter grendalagsformannen fornøyd og betrakter den splitter nye Søre Øyane Naturbarnehage. Arkitekttegnet og spesielt tilpasset en filosofi om å knytte bånd mellom gammel og ung her ute i havgapet. Et pittoresk lite Sørlandet på Vestlandet.

I mai sto Frp-ordføreren sjøl vaglet på mønet og foretok den offisielle åpningen av barnehagen. At den æren ble Søviknes til del, er ikke tilfeldig.

Ifølge Bjarte Johnsen og styrer Edle Nøkleby har Terje Søviknes vært fødselshjelper for barnehagen. Største løftet har selvsagt grenda tatt selv - med kronerulling og dugnad for hundretusener av kroner.

Kan det fikses? Her er Johnsens versjon av barnehagens tilblivelse.

I Søre Øyane hadde det i en årrekke vært drevet korttidsbarnehage i et tidligere skolebygg ikke særlig egnet til den bruken. Valget sto mellom å stenge eller satse nytt.

Grendalaget kontaktet ordføreren og presenterte ideen om å bygge ny barnehage.

— Søviknes tente veldig, selv om barnehage i Søre Øyane ikke sto noen steder i kommunens planer, forteller Bjarte Johnsen.

På et folkemøte i mai 2001 - med Søviknes til stede - var det enstemmig støtte for byggeplanene.

Bare et halvt år senere sto arbeidsfolk klare til å sette grabben i grunnen. Omregulering av tomten var fikset, byggetillatelse ordnet og gamleskolen solgt, uten noe kluss med den kommunale klausulen. Alt sammen i seg selv nok til å velte eller forsinke større prosjekter enn dette.

Klart det kan! Da kom tilbakeslaget.

I desember 2001 var det unntakstilstand i Os. Rådmannen skumlet med masseoppsigelser og kutt i millionklassen. Midt i dette skulle formannskapet gi kommunal garanti til barnehagen i Søre Øyane.

— Kvelden før formannskapsmøtet fikk vi høre at rådmannen vendte tommelen ned. Det var en skikkelig nedtur.

Igjen var Søviknes optimist. Dette går helt fint. Vi skal vi finne rom for barnehagen, lød løftet fra ordføreren.

I formannskapet fikk Frp alle unntatt Ap med på å yte garantien ý på tross av krisebudsjettet. Ap snudde og sikret enstemmighet i kommunestyret.

— Jeg tror alle her ute satt klistret den kvelden og lyttet til lokalradioens sending fra kommunestyresalen, forteller Edle Nøkleby.

— Utover i byggeperioden fikk jeg jevnlig mail eller telefon fra ordføreren som ville høre hvordan det gikk. Jeg opplevde et ekte engasjement fra hans side, forteller Bjarte Johnsen.

En sånn solskinnshistorie fra Frp-land høres naturligvis ut som den er smørt i hop av en ihuga partifelle. Så er ikke tilfelle.

— Jeg har aldri vært Frp'er, sier Bjarte Johnsen med et smil og vegrer seg mot å svare på om han vil stemme for Søviknes til høsten.

Valget er tross alt hemmelig...

IDYLL I ENGEN: Splitter nye Søre Øyane Naturbarnehage ligger omgitt av grønne enger, sjø og viker ý og et entusiastisk lokalsamfunn. Ingunn Kønig Holdhus og Guro Furnes Sandvik nyter dagene i det grønne.</p>FOTO: ØRJAN DEISZ