• Kapp hovudet av han og rull resten av steinskulpturen på Sogndalsfjorden.
PROVOSERER: Slik ser han altså ut, Gjest-skulpturen har fått sogndøler til å true men halshogging. (Foto: Tor Yttri)

SogndalDette er eit av trugsmåla som rasande sogndøler dei siste par dagane har kome med over telefonen til Sogn Avis. Og det er skulpturen over Sogndalsfjøra sin mest kjende mann, meistertjuven Gjest Baardsen, som får så øyrene flagrar frå folk i bygda.

Liknar på Luvik Eikaas "Steinmonster", "Teletubbie" og "Bamsemums", er nokre av tilnamna skulpturen har fått på folkemunne.

"Han liknar mest på Ludvik Eikaas" (far til skulptøren Stig Eikaas, red. anm.). Dette er andre harde karakteristikkar, som har falle dei tre dagane etter at den sitjande Gjest-figuren vart avduka, med stor festivitas sist laurdag.

— Det er tydeleg at det er far til Stig Eikaas, Ludvik Eikaas, som har sete modell for skulpturen over Gjest Baardsen, seier Sogndal-entertainer Bjørn Rune Nondal til Bergens Tidende.

Skulle aldri vore Gjest-statue

— Det skulle aldri vore sett opp ein statue av kjeltringen Gjest Baardsen, seier ein av pensjonistane til Bergens Tidende.

Han er ein av dei mange pensjonistane med møteplass "på hjørnet", like framfor steinskulpturen av Gjest. No ser dei beint inn i augo på meistertjuven. Kvar dag.

— Han ser ut som ein snømann som sit på do, seier ein annan av pensjonistane til Bergens Tidende: Men for pensjonistane i Sogndalsfjøra får nok Gjest stå i fred.

Politiet passar på

Den mest kjende sogndølen, meistertjuven Gjest Baardsen, blir altså både ledd ut, og skaper raseriutbrot når han endeleg er komen heim igjen til bygda si, som skulptur i gråstein.

- Heilt sinnssjukt

— Me vil sjølsagt vera obs på dei kraftige reaksjonane på Gjest-skulpturen som Sogn Avis har motteke, seier lensmannsførstebetjent Johnny Lilleng ved Sogndal Politistasjon.

— Å samanlikne denne figuren med far min, Ludvik, og hevda det er hans ansiktsuttrykk, er heilt sinnssjukt. Det går rett og slett ikkje an. Då kan dei like gjerne kappe hovudet av han, seier Stig Eikaas.

— Er sogndølene dumme?

— Nei, men dei avspeglar eit gjennomsnitt av det norske folk, seier kunstnaren frå Sunnfjord.