Stedet — som kaller seg by - har ca. 500 innbyggere. Og bare én gate, sa Odd Fotland fra Bergens Munnspillorkester før han nesten forsvant i favnen til Alicia Hellsing.

Det var visst ikke første gang. For da de seks forvokste kjuaguttene fra munnspillorkesteret var på turné blant norskamerikanere i 2000, ble de tatt så hjertelig imot i Hanska som om de skulle være nær familie kommet hjem etter langt fravær. Så da en gruppe fra Hanska skulle på en liten Norges-turné, var det en selvfølge at de i Bergen ble tatt godt hånd om av sine nye, bergenske venner.

Men de nøyde seg ikke med det sosiale. Gruppen opptrådte her som den skal gjøre andre steder, med konserten «En smak av Amerika» og med «Ja. vi elsker» og «Stars and Stripes» som innledningsnumre. Vi lurte på om ikke de blusekledde damene frøs på friluftsscenen i det sure sommerværet, men de lot til å holde varmen med både sang og dans, felespiller fra Fargo, North Dakota, og diverse spanske rytmer. Hvilket kunne forsvares i denne sammenheng siden Amerika vitterlig omfatter også Mexico, Latin- og Sør-Amerika. Gamle gutter demonstrerte godt grep på gitarene, og til slutt gikk alle ned og håndhilste på publikum som fikk takkens ord for at de hadde trosset været.

Skal vi forstå munnspillguttene rett, er de litt gale der borte i Hanska. De fleste er andre og tredje generasjons norsk- eller skandinavisk-amerikanere, og gruppen som gjester Norge er «17. mai-produksjonsgruppen.» En slik må nok til, for 17. mai feires over flere dager. Busslaster kommer med mange hundre norskamerikanere annetsteds fra, og produksjonsgruppen har syv tretimers show i løpet av fire dager.

Det er med andre ord ingenting i veien med entusiasmen i Hanska. Noe bergenserne fikk en smak av i går.

HJERTELIG: Munnspillorkesterets Odd Fotland ble tatt godt hånd om av Alicia Hellsing da «the harmonica boys» entret scenen til sine venner fra Hanska, Minnesota.<br/>Foto: VEGAR VALDE